Vesti

Decentralizovana saradnja na Balkanu

Delegaciju Srbije na Prvim regionalnim susretima međudržavne saradnje, održivog razvoja, teritorija i decentralizovane saradnje na Balkanu činili su prestavnici Leskovca, Majdanpeka, niške opštine Medijana, Sremski Karlovci i predstavnici SKGO.

Cilj ovih susreta jeste, pre svega, povezivanje francuskih teritorijalnih zajednica s jedne strane sa teritorijalnim zajednicama iz zemalja Jugoistočne Evrope - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Crne Gore, Makedonije i Srbije, kao i Turske. S druge strane, cilj je takođe i podsticanje razvoja projekata bilateralne i regionalne saradnje vezane za teme od značaja za teritorijalne zajednice: zaštita životne sredine, međudržavna saradnja, stručna obuka za predstavnike lokalne uprave, održivi razvoj, programi evropske finansijske pomoći, zaštita kulturne baštine, socijalni programi.

Susreti su organizovani u Sofiji 3. i 4. jula 2008. od strane Koordinacionog tela koje čine sve francuske teritorijalne zajednice koje su po bilo kom osnovu angažovane na Balkanu, a uz podršku Ambasade Francuske u Sofiji, Delegacije za međunarodnu saradnju lokalnih zajednica Ministarstva inostranih poslova i evropskih pitanja Francuske kao i grada Sofije, u saradnji sa Francuskim udruženjem Saveta komuna i regija u Evropi, Operacionom međudržavnom misijom, udruženjem Energie Cités, Nacionalnim udruženjem gradova u oblasti umetnosti i istorije, udruženjem Cités Unies France, Nacionalnim centrom za teritorijalnu državnu upravu i laičku solidarnost.