Vesti

Javna uprava - prepreka ili pokretač ekonomskog razvoja

Nacionalna Alijansa za Lokalni Ekonomski Razvoj (NALED) pokrenula je kampanju i uputila poziv privrednicima da ukažu na nepotrebne administrativne procedure, sa ciljem uklanjanja prepreka koje opterećuju privredu i obeshrabruju investitore

U izveštaju Svetske Banke za 2006.g. (u okviru programa Doing Business), Srbija je bila izdvojena kao svetski lider u reformama. Gotovo neočekivano, ekonomski pokazatelji za taj period potvrđuju značajan napredak. Međutim, u najnovijem izdanju pomenutog izveštaja Svetske Banke za 2007.g. u konkurenciji 175 zemalja, rejting Srbije je “pao” sa 84.-og na 86.-o mesto. Prema osam od deset kriterijuma, Srbija je ocenjena kao manje konkurentna nego prethodne godine.

Razlozi za pad konkurentnosti se ogledaju u nedostatku volje da se sprovedu reforme i uhvati korak sa zemljama u okruženju. Novi izveštaj kao vodeće reformatore u 2008. navodi neke od direktnih konkurenata Srbije u regionu, i to Hrvatsku, Makedoniju i Bugarsku.

U procesu izdavanja dozvola Srbija je, u konkurenciji 178 zemalja, tek na 149-om mestu. Ovo bi morao biti zabrinjavajući podatak za svaku odgovornu upravu.


Šta administracija EU čini za svoju privredu? Evropska unija se takođe susreće sa ovim problemima, ali sistemski eliminiše nepotrebne procedure u cilju povećane efikasnosti. Programski cilj ovih napora je uklanjanje 25% ukupnih administrativnih opterećenja do 2012. kako bi se ostvario značajan ekonomski rast BDP-a od 1,4%, odnosno prihod u vrednosti od 150 milijardi evra.


A da li i Srbija nešto čini za svoje privrednike? NALED je u saradnji sa USAID-om pokrenuo kampanju “Iz Lavirinta” i uputio otvoren poziv privrednicima širom Srbije da ukažu na neefikasne administrativne procedure sa kojima se svakodnevno susreću, a koje treba pojednostaviti ili ukinuti kako bi se olakšalo poslovanje, ostvarile značajne uštede u vremenu i novcu i stvorio povoljniji ambijent za investiranje i nova radna mesta. Iako je projekat usmeren ka sektoru MSP, podržan je od strane velikih preduzeća i opština koje su članovi NALED-a, kako bi se kroz saradnju s institucijama stvorili uslovi za efikasnije poslovanje na državnom nivou. Ovu inicijativu je prihvatio i B92 kao glavni medijski sponzor sa ciljem da se uz podršku lokalnih i regionalnih medija podigne vidljivost i uspešnost ove koncentrisane kampanje koja traje do kraja juna.


Jedan od preduzetnika koji se među prvima javio NALED-u, predlaže da se proces prijave i odjave radnika učini znatno efikasnijim kroz objedinjeni šalter.


Kvalitetni predlozi prikupljeni tokom ove akcije biće analizirani i objavljeni u NALED-ovoj Sivoj Knjizi, koja će prerasti u periodičnu publikaciju i instrument kontrole institucija. Svi predlozi za pojednostavljenje procedura biće dostavljeni nadležnim ministarstvima, agencijama i lokalnoj samoupravi za dalju obradu. Najbolji predlozi, izabrani od strane stručnog saveta, koji će okupiti stručnjake i odabrane predstavnike privatnog sektora, biće i javno nagrađeni na završnoj konferenciji u septembru 2008.


NALED će ponuditi podršku nadležnim organima u realizaciji predloženih rešenja, i periodično ponavljati ovu akciju kako bi se kontinuirano i uz pomoć javnosti i privrede vršio pritisak na institucije da sprovode zahtevane reforme.