Vesti

Modeli statuta gradova i opština


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Savetom Evrope organizovala je okrugli sto i promociju publikacije „Modeli statuta gradova i opština“. Okrugli sto je održan 25. juna 2008. godine, u Medija centru u Beogradu.


Nakon promene Zakona o lokalnoj samoupravi, gradovi i opštine su u obavezi da prilagode svoje statute novoj zakonskoj regulativi. SKGO i Centar modernih veština su napravili modele statuta, koji predstavljaju polaznu tačku u izradi novi statuta i koji sadrže institute koji nisu bili u velikoj meri zastupljeni na lokalnom nivou.


Autori tekstova statuta su naglasili da se radi o modelima – dakle o tekstovima koji bi trebalo da posluže kao osnova, a ne kao gotova rešenja. Četiri modela statuta nastali su kao rezultat stalnog zalaganja za modernije organizovanu lokalnu samoupravu po meri građana. Osnovna ideja je bila da modeli pomognu opštinskim i gradskim upravama da se organizijuju na savremeniji i efikasniji način. Imajući u vidu da je ovo jedinstvena prilika da sve opštine i gradovi u Srbiji izvrše temeljnu reviziju svojih konstitutivnih akata, i to ne samo da bi ih prilagodiili odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, već i da bi kroz statute precizirali odnose koji su ključni za efikasno funkcionisanje lokalnih vlasti, modeli statuta otvaraju mogućnost da se kroz predviđena rešenja uvedu mehanizmi i prakse koje su se u zemljama razvijene demokratije pokazale kao dragocene za efikasnu i participativnu lokalnu samoupravu. U izradu statuta bili su uključeni i eksperti Saveta Evrope sa ciljem da modeli statuta budu pripremljeni u skladu sa najvišim evropskim standardima.


Tokom promocije predstavljeni su četiri modela statuta (statut opštine, statut opštine sa više uprava, statut grada i statut grada sa više uprava), dok je peti model (statut grada sa više opština) još uvek u izradi.


Učesnici okruglog stola i autori modela statuta su bili: Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Miloš Đajić, predsednik UO Centra modernih veština, Nađa Ćuk, zamenica specijalnog predstavnika Generalnog sekretara SE u Srbiji, Aleksandar Mihajlov, program menadžer Saveta Evrope, predstavnici OEBS-a, i eksperti: Petar Vujadinović, Darija Šajin, Tomislav Žigmanov, Dušan Vasiljević, Tatijana Pavlović-Križanić, Nikola Tarbuk, Aleksandar Protić i Aleksandra Milić.