Vesti

Oktobarski sastanak Mreže radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa

Sastanak Mreže radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa održan je 30. oktobra 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Na sastanku su bili prisutni predstavnici SKGO i radnih tela za praćenje Etičkog kodeksa iz Arilja, Zrenjanina, Užica, Vranja, Majdanpeka i Lazarevca.

Na sastanku su predstavnici radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa podelili dosadašnja iskustva sa ostalim članovima Mreže. Članovi Mreže su predstavili slučajeve na kojima trenutno rade i na sastanku rešavali probleme na koje su naišli. Naglašena je važnost upoznavanja svih članova radnih tela sa Zakonom o lokalnoj samoupravi kao polaznoj osnovi, a upoznavanje i rad sa Etičkim kodeksom kao neophodnost.

Prisutnima je prezentovan i primer najbolje prakse iz Hong Konga na temu borbe protiv korupcije. UNDP je 28. oktobra 2009. godine, u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije, organizovao radionicu на којој je Toni Kvok prezentovao primer delotvorne strategije u borbi protiv korupcije koja je uspešno sprovedena u Hong Kongu. Toni Kvok je inače vanredni profesor i direktor kursa, Univerziteta u Hong Kongu, član ekspertske grupe UN za borbu protiv korupcije, takođe gostujući ekspert UNAFEI, regionalni koordinator IAACA, gostujući profesor na Nacionalnom koledžu za tužioce NR Kine, savetnik za borbu protiv korupcije za Filipine i Mongoliju i bivši zamenik komesara Nezavisne komisije za borbu protiv korupcije (ICAC), Hong Kong.