Vesti

Integrisano i održivo upravljanje otpadom u Srbiji

Nastavljajući realizaciju aktivnosti u okviru Programa poslovnog povezivanja u sektoru reciklaže, Međunarodna finansijska korporacije (IFC) je 18. juna 2008. godine organizovala okrugli sto na temu ’’Integrisano i održivo upravljanje otpadom u Srbiji - potreba za novim znanjima’’.

IFC razvija komponente za nastavak programa u periodu 2009 - 2010. godine, kada se planira intenziviranje saradnje sa lokalnim sredinama koje su spremne da podrže transformaciju sektora upravljanja otpadom po PPP modelu. Da bi efekti ove saradnje bili dugoročni i vremenom postali održivi, IFC je spreman da u početnoj fazi obezbedi podršku za osnivanje ’’centara znanja’’ u kojima bi se razvili kvalitetni nastavni programi edukacije u oblasti integrisanog i održivog upravljanja otpadom.

Osnovni cilj rada okruglog stola bio je da se identifikuje potreba za dodatnim permanentnim obrazovanjem zaposlenih u komunalnim preduzećima koja se bave upravljanjem otpadom, da se predlože najbitnije teme, kao i model, struktura i sadržaj edukacije.

U uvodnom delu rada okruglog stola predstavljen je presek trenutno postojećih programa visokoškolskog obrazovanja o integrisanom i održivom upravljanju otpadom u Holandiji, Austriji i Srbiji i predstavljen predlog nastavnog programa za predmet ’’Integrisano i održivo upravljanje otpadom u Srbiji’’.

Rezultati interaktivnog rada učesnika okruglog stola u velikoj meri su potvrdili dobru strukturu i sadržaj predstavljenog predloga programa, ali su se nametnule i neke teme koje ilustruju specifičnost trenutnog stanja u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji.

Brojni učesnici okruglog stola, a naročito predstavnici SKGO, grada Valjeva i opština Beočin i Barajevo, predložili su da se u okviru programa edukacije razvije nekoliko nezavisnih, a međusobno kompatibilnih modula, koje bi bilo moguće kombinovati, jer je potrebno u program obuke uključiti i predstavnike lokalnih samouprava, od donosilaca odluka do zaposlenih u upravi, koji su neposredno zaduženi za poslove upravljanja otpadom. Takođe je predloženo da se Trening centar Stalne konferencije gradova i opština uključi u dalju pripremu i realizaciju ovog Programa IFC-a, budući da za to postoje odgovarajući kapaciteti.

U narednom periodu se očekuje dalji rad na definisanju načina i oblika saradnje pojedinih aktera ovog programa i IFC-a, kroz potpisivanje dokumenata o saradnji, razvijanje i izrada detaljnog nastavnog programa sa svim bitnim elementima, a u drugoj polovini godine i organizovanje radionice sa većim brojem učesnika, koji bi potvrdili i korigovali ponuđeni koncept rada u 2009. i 2010. godini.