Vesti

Promene u upravljanju otpadom u Srbiji


U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i GTZ (Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju), MISP je organizovao okrugli sto na temu „Međuopštinske saradnje u regionalnom upravljanju otpadom“. Okrugli sto je održan 18. juna 2008. godine u prostorijama SKGO.


Modernizacija upravljanja otpadom uključuje izgradnju velikih regionalnih deponija koje bi koristilo preko 200000 ljudi u radijusu od 30 km i više. Modernizacija upravljanja otpadom zahteva saradnju između opština u Srbiji u pogledu zajedničke upotrebe deponija, a takođe i isplativu organizaciju sistema sakupljanja otpada na regionalnom nivou.


Okrugli sto je bio fokusiran na dve teme:

  1. ulogu privatnog sektora u procesu promena u sektoru upravljanja otpadom
  2. pitanja međuopštinske saradnje, jednom kada se upravljanje otpadom regionalizuje.

Prisutni su bili predstavnici ministarstava Republike Srbije, predstavnici opština i JKP, eksperti iz ove oblasti i predstavnici četiri kompanije koje su već ušle u partnerstvo sa srpskim opštinama.

U vezi sa učešćem privatnog sektora, učesnici okruglog stola su se bavili pitanjem kako privatni sektor može biti inicijator u privatizaciji i poboljšanju usluga, kao i mogućnostima i ograničenjima učešća privatnog sektora u aktuelnom zakonskom i političkom okruženju.

Što se tiče sporazuma o međuopštinskoj saradnji, diskusija se fokusirala na to kako organizovati rukovođenje i finansije pri zajedničkoj upotrebi regionalnih deponija. Takođe, pokrenuto je pitanje kako organizovati regionalni transport otpada.

Rezultat okruglog stola bilo je jasno razumevanje relevantnih pitanja i dogovoreno je da se održi inicijativa i da se zajedničkim radom krene ka modernizaciji i regionalizaciji usluga upravljanja otpadom u Srbiji.

Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP) podržava transformaciju Javnih komunalnih preduzeća (JKP), finansira Evropska unija, a sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).