Vesti

Održan sastanak Borda iz Švedske sa rukovodstvom SKGO

Članovi Borda Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) sastali su se sa užim rukovodstvom Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u sklopu dvodnevne posete Srbiji. Švedsku delegaciju predvodila je predsednica Borda Ivon Gustafson, a susretu je prisustvovao i Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji. Ispred SKGO, uvažene goste primio je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, sa najbližim saradnicima.

Članovi Borda naglasili su da je cilj njihove posete Srbiji da se bliže upoznaju sa mehanizmima saradnje sa srpskim partnerima, a posebno interesovanje iskazali su prema izazovima sa kojima se suočavaju gradovi i opštine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Nakon predstavljanja saradnika i organizacione strukture SKGO, Đorđe Staničić je izneo i kraći presek projektnih aktivnosti organizacije, sa posebnim osvrtom na program “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza”, koji realizuje SKGO, a finansira upravo Vlada Švedske.

Tokom skupa naglašeno je da projektni ciljevi i teme, poput rodne ravnopravnosti i zaštite životne sredine, predstavljaju velike izazove, ali su i u potpunosti u skladu sa strateškim opredeljenjima i strateškim planom SKGO.

Gostima iz Švedske je predočeno da SKGO-u, kao organizaciji, nije cilj samo puko članstvo Srbije i njenih građana u EU, već da se tokom procesa pridruživanja postigne određeni nivo standarda usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima, kao i podizanje njihovog životnog standarda.