Vesti

Upravljanje elektronskim i električnim otpadom

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Privrednom komorom Srbije (PKS) i Stalnom konferencijom gradova i opština, organizovala je 16. juna 2008. godine u prostorijama PKS radionicu ’’Upravljanje elektronskim otpadom u EU i smernice za njegovu primenu u Srbiji’’. Ova članica Grupe Svetske banke u okviru Programa poslovnog povezivanja u sektoru reciklaže nastoji da, prezentirajući EU regulativu i upoređujući praksu pojedinih zemalja, ukaže na ulogu i obavezu svih aktera u lancu upravljanja elektronskim i električnim otpadom.

Namera organizatora je bila da se inicira diskusija koja bi doprinela pripremi podzakonskih akata koji se odnose na upravljanje tokovima elektronskog i električnog otpada. U tu svrhu su konsultanti IFC-a, Bernard Kopaček i Rainer Funk, pripremili odlične prezentacije kojima su predstavili pravni okvir za upravljanje elektronskim otpadom u EU (Direktiva 2002/96/EC i Direktiva 2002/95/EC), postojeće sisteme upravljanja elektronskim otpadom i njihove dobre i loše strane, kao i primere pojedinih zemalja u kojima se ti sistemi primenjuju, sa komentarima o njihovoj uspešnosti. Ukazano je na obaveze koje svaki od aktera u ovom poslu treba da preuzme, kako bi se postigli ciljevi koji su zacrtani evropskim direktivama, a koji treba da obezbede da se što manje ovog otpada odlaže na deponije. Različiti sistemi koji trenutno postoje u zemljama članicama EU moraju obezbede da se u svim zemljama članicama EU godišnje na organizovan način prikupi najmanje 4 kg elektronskog otpada po glavi stanovnika i da se taj otpad reciklira, vodeći računa o različitostima koje postoje između zemalja članica EU, pravi se razlika u količinama koje se prikupljaju, jer je i plasman ove opreme vrlo različit od zemlje do zemlje.

Pored velikog broja informacija koje su predstavljene učesnicima radionice, nije izostao ni predlog koji bi model mogao biti primenjen u našim uslovima, polazeći od naših nacionalnih specifičnosti.

Radionica je okupila brojne predstavnike Ministarstva, jedinica lokalne samouprave i privrednih subjekata koji se bave ili sakupljanjem ili reciklažom elektronskog i električnog otpada u Srbiji. Prisutni su pokazali veliko interesovanje za praksu koja je predstavljena, ali su iskoristili i priliku da ukažu na brojne probleme koji prate njihov rad, a proističu iz nedovoljno dobre zakonske regulative u ovoj oblasti i pokazali istinsku zainteresovanost da se takvo stanje promeni.

Budući da je ovo jedna od oblasti u kojima ne zaostajemo previše u odnosu na razvijene zemlje, bilo bi dobro da se iskoristi spremnost za saradnju, koja je na sastanku prepoznata, tako da se ovaj sektor što pre organizuje na osnovama i po modelima koji će obezbediti postizanje evropskih ciljeva.