Vesti

Gradovi u dijalogu - Konferencija o TIS-u


U četvrtak, 12. juna 2008. godine, u Sava centru u Beogradu održana je još jedna konfrenecija pod nazivom „Gradovi u dijalogu“. Dijalog između gradova vođen je na temu uspostavljanja teritorijalnih informacionih sistema u jedinicama lokalne samouprave.


Ove konferencije predstavljaju završnicu programa SIRP koji je, uz finansijsku podršku Vlade Italije, sprovodio UN Habitat prethodne četiri godine.


Kraljevu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu i Pančevu, gradovima koji su učestvovali u SIRP programu, na konferenciji su se u predstavljanju informacionih sistema pridružili i drugi gradovi i opštine, Užice, Šabac, Paraćin, Inđija, tako da su prisutni imali priliku da vide niz različitih rešenja i pristupa organizaciji sistema.


Konferenciju su, osim predstavnika UN Habitata i Stalne konferencije gradova i opština, otvorili i predstavnici Ministarstva infrastrukture i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Podrška i pohvala koja je i ovog puta izrečena dostignućima na lokalnom nivou, ovoga puta neće biti dovoljna, već je, kao rezultat diskusije koja je vođena, zatraženo da se pokrene konkretan dijalog između gradova i opština sa jedne, i ministarstava i republičkih agencija sa druge strane, o koordinisanju aktivnosti na uvođenju standarda za ovu oblast i otklanjanju prepreka u razmeni podataka koji su osnov za svaki teritorijalni informacioni sistem.


Čemu sve teritorijalni informacioni sistemi mogu da služe jednoj lokalnoj administraciji, prisutni su imali prilike da se uvere iz više primera: upravljanje turističkim kapacitetima, popis nekretnina, otklanjanje kvarova na komunalnim instalacijama, katalozi investicionih lokacija, samo su primeri uspešne primene GIS tehnologija u opštinama Srbije.


Preporuke koje će proizaći iz ove konferencije biće ponuđene resornim telima Stalne konferencije (Odbor za urbanizam), a zatim prosleđene svim zainteresovanim akterima. Priručnici za lokalne samouprave, kako oni koji se bave organizacionim pitanjima, tako i oni tehničke prirode, neophodni su u uslovima nepostojanja smernica sa nacionalnog nivoa. Većina ovih priručnika opštinama i gradovima biće dostupna preko SKGO.