Vesti

Procena kapaciteta jedinica lokalne samouprave

Evaluacija rezultata projekta Uporedna procena kapaciteta –
Palić 11. i 12. jun 2008.


Na Paliću je 11. i 12. juna 2008. godine održan dvodnevni seminar u okviru Projekta "Uporedna procena kapaciteta jedinica lokalne samouprave", koji je deo programa "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji". Stalna konferencija gradova i opština sprovodi projekat uz podršku Saveta Evrope i Evropske agencije za rekonstrukciju, na temu evaluacije rezultata istoimenog projekta.

Na seminaru su učestvovali predstavnici šest, od deset pilot opština Srbije (Trstenik, Valjevo, Medijana-Niš, Užice, Krupanj i Plandište), članovi Tima kolega za uporednu procenu kapaciteta, kao i predstavnici Saveta Evrope, Pol Hildret i Olivie Terien.

Tokom seminara došlo je do razmene iskustava između opština o identifikovanim problemima i merama za njihovo rešavanje. Menadžerka projekta, Tatjana Borojević, predstavila je modele korišćenja alternativnih izvora finansiranja, kako bi opštine bile u mogućnosti da finansiraju isplanirane aktivnosti navedene u okviru Planova unapređenja kapaciteta. Na seminaru je bilo reči o značaju izrade Komunikacione strategije (interne i eksterne), s obzirom da je loša komunikacija (interna i eksterna) identifikovana kao problem u svih 10 pilot opština. Na kraju, u cilju unapređenja projektnog modela rada, analizirani su postignuti rezultati.