Vesti

Za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja neophodna saradnja na svim nivoima

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Ciljevi Agende 2030 su i ciljevi Srbije 

Najavljena platforma Beograd 2030, u čijem fokusu će biti iskorenjivanje nejednakosti

Neophodno je da lokalne samouprave prilagode svoje strateške dokumente ciljevima održivog razvoja kako bi oni bili ostvarivi

Beograd, 5. jun - Konferencija “Saradnjom do održivog razvoja – Agenda 2030” održana je danas, s ciljem podizanja svesti o Agendi 2030 Ujedinjenih nacija i neophodnosti lokalizacije ciljeva održivog razvoja. Konferenciju je organizovao regionalni projekat „Socijalna prava za osetljive grupe“ SoRi Nemačke razvojne saradnje koji implementira GIZ, zajedno sa partnerima Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Učesnici konferencije složili su se u oceni da je za postizanje ciljeva održivog razvoja neophodno uključivanje relevantnih aktera na globalnom, nacionalnom i subnacionalnom nivou, obuhvatajući opštine, lokalne samouprave, kao i nevladin i privatni sektor.

Prisutne je na otvaranju konferencije pozdravio Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, ukazavši na važnost saradnje na svim nivoima u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. „Socijalna inkluzija, održivi razvoj i Agenda 2030 su sinonimi za zajednički rad. Velike stvari možemo postići isključivo kao tim. Iako je delovala kao dodatna obaveza, vremenom smo postali svesni da su ciljevi Agende 2030 i naši ciljevi i u potpunosti smo se sa njima identifikovali. Ti ciljevi važni su za naše društvo i treba da obezbedimo da postanu ostvarivi. Reforma javne uprave je neizostavan deo tog procesa; ona traje dugo, ali smo stručnim usavršavanjem i promenom stava prema radu postigli vidljiv napredak. Ciljevi Agende 2030 su naši zajednički ciljevi, a naš najvažniji cilj i glavni moto je da nikoga ne ostavljamo zapostavljenim.“

Sa ocenom da je kooperacija na svim nivoima neophodna za ostvarenje ciljeva održivog razvoja složila se i Dorotea Giselman (Dorothea Gieselmann), zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, podsetivši prisutne da Nemačka i Srbija imaju partnersku saradnju koja traje već skoro 20 godina. „Zajednički cilj nam je da obezbedimo mir, prosperitet i razvoj za ovaj region. Nemačka podržava implementaciju ciljeva održivog razvoja u Srbiji jer  Agenda 2030 ne može biti sprovedena isključivo kroz zalaganje nacionalnih vlada - ona uključuje nauku, privatni sektor, pa i međunarodnu zajednicu. Ciljevi održivog razvoja nisu lako prilagodljivi lokalnim potrebama i specifičnim situacijama i zato je uloga SoRi projekta veoma važna u tom procesu, jer je to platforma koja pruža podršku lokalnim zajednicama i platforma koja omogućava promenu.“

Govoreći o lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u srpskoj prestonici, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, predstavio je program Beograd 2030, kroz koji će glavni grad Srbije primenjivati ove ciljeve na svojoj teritoriji. „Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da Beograd postaje Beograd 2030 – grad jednakih šansi za sve. Glavni cilj Beograda 2030 biće iskorenjivanje nejednakosti na svim nivoima, a novi strateški dokument Grada Beograda imaće u fokusu lokalizaciju ciljeva Agende 2030.“ Gospodin Vesić istakao je da se Srbija nalazi u prvoj četvrtini liste zemalja po ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i da je u tom procesu ispred mnogih zemalja u regionu.

O lokalizaciji ciljeva održivog razvoja u drugim opštinama i gradovima u Srbiji govorio je Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). „Ciljevi održivog razvoja prepoznaju lokalnu samoupravu kao mesto gde se dešavaju glavne promene. SKGO je posvećen njihovom ostvarenju, u čemu nam pomaže i to što je Srbija na nacionalnom nivou opredeljena da se vodi ovim ciljevima.“ Gospodin Staničić napomenuo je da malim opštinama može delovati nedostižno ono što je Beograd uspeo da sprovede, ali da udruživanjem sa drugim opštinama mogu da svoje strateške dokumente prilagode ciljevima održivog razvoja. „Važno nam je da se sve lokalne samouprave u Srbiji mobilišu oko ovih ciljeva. Obuke zaposlenih u lokalnim samoupravama su prvi korak u tom procesu, koji zahteva strateški pristup i jačanje lokalnih institucija, kao i saradnju sa lokalnim i nacionalnim medijima kako bismo promovisali ove ciljeve,“ zaključio je on.

Na konferenciji je kroz diskusiju zainteresovanih stana istaknuta uloga međuresorne radne grupe u multisektorskoj koordinaciji ostvarenja ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 u Srbiji. Kroz primere dobre prakse iz regiona Zapadnog Balkana predstavljena je i uloga privatnog sektora u ovom procesu. Prisutni su imali priliku i da se detaljnije upoznaju sa Izveštajem iz senke kao mehanizmom za praćenje sprovođenja ciljeva Agende 2030, a predstavljen je i priručnik „Agenda 2030 u mojoj opštini“, namenjen zaposlenima u lokalnim samoupravama.

Regionalni projekat SoRi nastoji da poboljša uslove za obezbeđivanje jednakih osnovnih prava za osetljive grupe, kombinujući pristup na više nivoa i pristup sa više aktera. “Promovišući garantovanje jednakih socijalnih prava, projekat SoRi direktno doprinosi ciljevima održivog razvoja i ujedno podržava državne organe u partnerskim zemljama, odgovorne za koordinaciju sprovođenja Agende 2030, kao i učešće lokalnih aktera u ovim procesima,“ ocenila je Stanislava Vidović, nacionalna koordinatorka projekta SoRi. Ona je dodala da će ovaj projekat nastaviti promociju lokalizacije ciljeva održivog razvoja podržavajući glavne aktere u dostizanju ovih ciljeva.