Vesti

Inovativni načini saradnje među lokalnim vlastima

Italija, 10-13 jun 2008.

Zajedničkom inicijativom Saveta Evrope (SE), UNDP i LGI, u Pečoliju, Italija, je u periodu od 10-13. juna 2008. godine održana radionica na temu međuopštinske saradnje.
Četvorodnevna radionica organizovana je za zemlje zapadnog Balkana, a delegacije Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske i Srbije činili su predstavnici ministarstava, asocijacija lokalnih vlasti i predstavnici lokalnih samouprava.
Delegaciju Srbije u Italiji činili su: Petar Vujadinović, načelnih opštinske uprave Užica, Tatjana Đuđević, predstavnica Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Vladimir Jovanović, šef kabineta generalnog sekretara SKGO.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti SE smatra da je međuopštinska saradnja od suštinskog značaja imajući u vidu brojne izazove sa kojima se suočavaju lokalne vlasti. Međuopštinska saradnja je pravo lokalnih vlasti da se udružuju i organizuju saradnju, što je posebno naglašeno u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, i od velikog je značaja prilikom povezivanja opština ili privatizacije javnih usluga.
Kongres je pozvao države članice da osnuju pravnu i institucionalnu mrežu radi poboljšanja ovakve saradnje koja se razvila tokom godina kako bi se, između ostalog, pomoglo manjim opštinama da se izbore sa neadekvatnim finansijskim sredstvima i nedostatkom kvalifikovanog kadra.

Pored upoznavanja sa osnovama u međuopštinskoj saradnji, domaćini skupa, Konzorcijum Alta Valdera, kojeg čini šest manjih opština okupljenih oko zajedničkih napora pružanja kvalitetnijih i potpunijih usluga građanima sa teritorija ovih manjih opština, predstavili su praktične primere iz prakse, kao i poteškoće na koje nailaze u svom zajedničkom radu.

Radionica je takođe imala za cilj i predstavljanje potencijalnih programa za finansiranje od strane SE, UNDP i LGI počevši od 2009. godine. Delegacija iz Srbije je predstavila četiri moguća programa koji su obuhvatali sledeće teme: lokalni ekonomski razvoj koji obuhvata međuopštinsku saradnju i harmonizaciju pravnih propisa u ovoj oblasti, međunarodna saradnja i evropske integracije, lokalne poreske administracije.
Predložene teme ocenjenje su kao veoma interesantne, a dalji pregovori oko mogućnosti finansiranja ovakvih projekata u Srbiji, kao i pisanje projektnih predloga dogovoreni su za drugu polovinu oktobra.

Poslednjeg dana radionice, organizovana je poseta Firenci i kancelariji regiona Toskane, kao uspešnim primerima međuopštinske saradnje. Predstavnici Firence i zaposleni u kancelariji regiona Toskane predstavili su forme saradnje, načine finansiranja njihovog rada, prepreke na koje nailaze kao i prednosti ovakve saradnje.