Vesti

Škola bez nasilja

UNICEF je, u saradnji sa nadležnim ministarstvima Republike Srbije, započeo program „Škola bez nasilja – ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu“. Program je rezultat inicijative građana zabrinutih zbog povećanja nasilja među i nad decom i mladima u Srbiji poslednjih godina. On se finansira isključivo sredstvima prikupljenim u lokalnoj zajednici, donacijama građana i privrednika putem „usvajanja škola“. Za sprovođenje kompletnog programa u jednoj školi potrebno je 270,000 dinara.Program se trenutno sprovodi u 126 osnovnih škola u Srbiji.

Stalna konferencija gradova i opština, kao asocijacija lokalnih vlasti, zbog nacionalnog karaktera pridružuje se akciji, posebno zbog izražene lokalne komponente programa i potrebe za mobilizacijom svih resursa u lokalnoj zajednici u cilju potpune realizacije programa i stvaranja sigurnog ambijenta u našim školama.

Istraživanje u 54 osnovne škole u Srbiji pokazalo je da je kod nas nasilje dramatično rašireno. Uzorak je činilo 32.617 ispitanika, od čega 28.931 učenika (od 3. do 8. razreda) i 3.686 odraslih koji rade u školama (od čega 2.650 nastavnika). Zahvaćen je vremenski period od 3 meseca, koji su prethodili trenutku istraživanja, a nekim pitanjima i period celokupnog školovanja.

Odgovori ispitanika ukazuju da je 65% učenika bar jednom, a 24% više puta bilo izloženo nekom obliku nasilnog ponašanja u periodu od tri meseca. Najzastupljeniji oblici nasilnog ponašanja su: verbalno nasilje (vređanje, ismevanje), širenje laži i spletkarenje, te pretnje i zastrašivanja.

Tokom ukupnog školovanja 44% učenika je bilo jednom, ili više puta izloženo nasilnom napadu vršnjaka. Čak 23% učenika izjavljuje da su jednom (17,6%) ili više puta (4,7%) u poslednja tri meseca doživeli da ih nastavnik uvredi, ismeje (verbalno nasilje), ili udari (fizičko nasilje).

Tokom programa, deci i odraslima će biti prenesen set potrebnih znanja i veština za upravljanje konfliktima - pregovaranje, posredovanje, za negovanje atmosfere tolerancije i razumevanja u školama, za kreativno i konstruktivno izlaženje iz situacija nasilja (pravila i restitucija, vršnjački timovi u akciji, školsko forum pozorište i sl). Programom su obuhvaćeni nastavnici i deca, ali i ostalo osoblje u školama, kao i roditelji i šira lokalna zajednica.

Program je razvijen kroz 4 sadržinske komponente:
1.Istraživačka komponenta - istraživanje iskustava i stavova svih u školi o nasilju, obrada i prezentacija rezultata nastavnicima, deci, roditeljima i lokalnoj zajednici;
2.Edukativna komponenta - obuka nastavnika i školskog osoblja o nasilju, veštinama konstruktivne komunikacije, kao i otvorenog dijaloga među decom i odraslima, o upravljanju konfliktima, o preventivnoj ulozi školskih pravila i restitucije tj. nadoknadi štete, o pozitivnoj disciplini, o konstruktivnoj intervenciji, o formiranju unutrašnje zaštitne mreže u školi;
3.Vršnjačka komponenta - rad sa decom - vršnjacima na prepoznavanju i otkrivanju nasilja, vršnjačkoj zaštiti i „nasilnika“ i „žrtvi“, izgradnji uzajamnog poverenja i smanjenju nasilnog ponašanja među vršnjacima;
4.Komponenta porodica/mediji/lokalna zajednica - promocija uzajamne saradnje, i mobilisanje javnosti za izgradnju savezništva i aktivno delovanje na smanjenju nasilja u zajednici.

Primena programa i trajna ugradnja u školski program rada/školski kurikulum traje najmanje jednu školsku godinu.