Vesti

Iskustva u izradi urbanističkih planova – primer Slovenije

Zahvaljujući učešću SKGO u Mreži asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), obezbeđeno je gostovanje eksperta slovenačke asocijacije opština (SOS) za oblast prostornog i urbanističkog planiranja, Zorana Vitoroviča, načelnika urbanizma u opštini Domžale (Republika Slovenija). Gospodin Vitorovič je, 29. oktobra 2009. godine, u prostorijama SKGO održao predavanje na temu „Iskustva u izradi i sprovođenju urbanističkih planova u zemljama članicama Evropske unije“ članovima Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO i predstavnicima većeg broja gradskih uprava za urbanizam.

Iako je ovih dana pažnja naše stručne javnosti usmerena pretežno na problematiku primene novog Zakona o planiranju i izgradnji, gostovanje kolege iz Slovenije stvorilo je mogućnost za razmenu iskustava o procesu izrade i sprovođenja planova, izdavanja građevinskih dozvola, ali i za debatu o suštinskim pitanjima uloge planera i urbanista u razvoju društva uopšte.

Seminar je bio koncipiran tako da je u prvom delu predstavljen sistem lokalne samouprave u Sloveniji, uloga pojedinih nivoa vlasti u prostornom planiranju, zatim sistem prostornog planiranja i vrste i sadržaj pojedinih planova. U drugom delu bilo je reči o komunalnom opremanju zemljišta, o instrumentima zemljišne politike koji se primenjuju u skladu sa slovenačkom regulativom, kao i o finansijskim aspektima urbanističkog planiranja. Prisutni su imali uvid i u opštinski prostorni informacioni sistem, kao i u metodologiju obračuna naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

U diskusiji koja je vođena konstatovane su velike sličnosti u načinu rada, a prvenstveno u međusobnim odnosima republičkih i lokalnih vlasti, koji su u mnogim društvenim uređenjima opterećeni komplikovanim pravnim sistemom, nejasnom podelom nadležnosti i suprotstavljenim interesima. Istovremeno, konstatovano je da će u bliskoj budućnosti prostorno planiranje na lokalnom nivou i u našoj zemlji biti dodatno opterećeno novim regulativama koje su uslovljene pridruživanjem Evropskoj uniji.