Vesti

Druga sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti

Druga sednica Odbora SKGO za komunalne delatnosti održana je 6. juna 2008. godine u okviru 7. Međunarodnog sajma komunalne opreme "KOMDEL EKSPO". Sednicom je predsedavao Veselin Veličkov, predsednik opštine Dimitrovgrad, a prisustvovali su predstavnici opština: Bogatić, Veliko Gradište, Žitište, Kovačica, Kraljevo, Medveđa i Niš.

Sednici su prisustvovali i predstavnici GTZ projekta "Modernizacija komunalnih usluga", Zigfrid Brenke, vođa projekta, Marija Bogdanović, koordinator projekta, Marija Aranđelović, koordinator projekta, Aleksandar Krstić, koordinator projekta, zatim predstavnici MISP programa, Pol Daks i Milisav Aleksić, kao i Zoran Kapor iz kompanije GFA Envest. U radu sednice učestvovali su i Branimir Ljumović i Tatjana Ercegović - Petrić iz PKS i Lazar Krnjeta iz PU Komdel. Iz sekretarijata Stalne konferencije sednici su prisustvovali Ivan Božović, LOGIN projekt menadžer i Miodrag Gluščević, sekretar odbora.

Na početku sednice usvojen je zapisnik sa prve sednice Odbora i Plan rada Odbora za 2008/09. godinu. Predlog plana rada je napravljen na radionici u toku prve sednice Odbora, na kojoj su učestvovali članovi Odbora i članovi ekspertskog tima GTZ projekta "Modernizacija komunalnih usluga".

Radna grupa za transformaciju JKP koja deluje u okviru Odbora je u toku prethodnog mandata, u periodu do 31. decembra 2007. godine, imala za cilj da na nivou Vlade Republike Srbije, kao i među jedinicama lokalne samouprave, stvori svest o problemu transformacije JKP, zatim da problem transformacije JKP dovede na dnevni red novoizabrane Vlade, kao i da usmeri medijsku pažnju na temu transformacije JKP. Jedan od rezultata angažovanja Radne grupe je i prepoznavanje Stalne konferencije gradova i opština od strane Vlade Republike Srbije kao bitnog činioca u procesu formulisanja strategije transformacije JKP. U tom smislu, Stalna konferencija je od strane Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj pozvana da učestvuje u radu među-ministarske Radne grupe za izradu analize stanja lokalnih komunalnih preduzeća i predloga modela njihovog restrukturiranja, odnosno privatizacije. Kao rezultat uspešnog angažovanja Radne grupe, usledio je i nastavak saradnje Stalne konferencije gradova i opština sa Programom podrške razvoju lokalne infrastrukture (MISP). Imajući u vidu sve gore navedeno Odbor za komunalne delatnosti Stalne konferencije gradova i opština je na svojoj Drugoj sednici, doneo Odluku o produženju mandata Radne grupe za transformaciju javnih komunalnih preduzeća. Radna grupa će imati četiri člana koji će biti imenovani iz redova članica Stalne konferencije gradova i opština.

Svetlana Parežanin, načelnik Odeljenja za saradnju inspekcije sa međunarodnim mrežama, lokalnom samoupravom i integrisani pristup na granici u Ministarstvu zaštite životne sredine, izvestila je Odbor o aktivnostima na realizaciji sporazuma između Ministarstva, SKGO i GTZ, a koje su se odnosile na problematiku primene zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Miodrag Gluščević, sekretar Odbora, upoznao je članove Odbora sa aktuelnom situacijom u vezi sa novim programom Nemačke razvojne banke KfW, za kreditiranje opštinskih infrastrukturnih projekata.

Marija Aranđelović, koordinator GTZ projekta "Modernizacija komunalnih usluga", upoznala je članove Odbora sa aktivnostima koje GTZ sprovodi u pet opština Istočne Srbije, a koje predstavljaju podršku programu javno-privatnog partnerstva u oblasti upravljanja komunalnim otpadom.