Vesti

Ažurirana baza podataka opštinskih strategija i planova

Tim potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva završio je ažuriranje baze podataka opštinskih strategija i planova, tako da je u petak, 6. juna 2008. godine, u zgradi Vlade Srbije održana prezentacija rezultata ovog istraživanja.

Da podsetimo, Tim potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva formirao je 2007. godine jedinstvenu bazu podataka koja pruža informacije o tome koji gradovi i opštine imaju strateške dokumente, koji vremenski period i oblasti te strategije pokrivaju, koja tela se bave izradom ili sprovođenjem strateških planova na lokalu i dr.

U postupku ažuriranja podataka o lokalnim strategijama učestvovali su lokalni poverenici SKGO tokom aprila i maja ove godine (prošle godine su to obavili anketari Strategic Marketinga). U budućnosti domaćin ove baze podataka biće SKGO, dok će za njeno ažuriranje upravo biti nadležni naši poverenici.

U ovom trenutku, a prema ažuriranim podacima iz 154 grada i opštine, ukupan broj strateških akcionih planova koje su opštine u Srbiji razvile ili još uvek razvijaju je 483, dok je u 2007. godini evidentirano 396 strategija. Tokom 2007. evidentirana je 231 strategija koja nije usvojena od strane skupštine opštine (SO) i 157 usvojenih od strane SO. U 2008. godini 205 strategija nije usvojeno od strane SO, dok je 278 usvojeno.

U narednom periodu biće instaliran softver koji će svim korisnicima omogućiti pretragu i lakši pristup ovim podacima.