Vesti

Životna sredina ka Evropi


Obeležavajući Svetski dan zaštite životne sredine, NVO Ambasadori životne sredine, u saradnji sa PKS, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, EPTISA-Regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu, Agencije za energetsku efikasnost, Stalne konferencije gradova i opština, Instituta za standardizaciju, Kanadske Vlade i uz pomoć brojnih volontera, organizovala je četvrti po redu skup ’’Životna sredina ka Evropi’’. Tokom dva dana rada, 4. i 5. juna, govorilo se o raznim temama vezanim za životnu sredinu, ali su posebno mesto ove godine zauzela pitanja vezana za vrednosti u oblasti životne sredine, uticaj obnovljivih izvora energije na razvoj zajednice i zaštićena prirodna dobra i resursi u funkciji održivog razvoja turizma i lokalne zajednice.


Brojni gosti su uvodnim obraćanjima podržali aktivnosti koje se u oblasti životne sredine realizuju sa ciljem da se Srbija što pre nađe u društvu zemalja koje su na najbolji mogući način rešile brojne probleme u zaštiti životne sredine. Na tom putu nesebičnu pomoć i svaku podršku pružaju nam zemlje koje su danas vodeće u sprovođenju politika razvoja zasnovanim na konceptu održivog razvoja, kao što su Holandija, Danska, Švedska, Nemačka. Učešće ambasadora, savetnika i šefova razvojnih programa ovih zemalja na ovom skupu, kao i njihova otvorenost za saradnju sa vladinim institucijama, ali i sa lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom najbolja su potvrda iznetih stavova.


U skladu sa ekološkim opredeljenjem organizatora, štampan je CD Zbornik radova, koji sadrži 39 naučnih i stručnih radova, od kojih je veći broj predstavljen na samom skupu. Ono što predstavlja posebnu vrednost jednog ovakvog skupa je veliki broj mladih ljudi koji su prepoznali prave vrednosti i brojne izazove u oblasti životne sredine i koji su se opredelili da krenu tim izazovima u susret.


Imajući u vidu da su se teme iz oblasti ekološkog i održivog turizma posebno izdvojile i svojim brojem i različitim akterima, Ambasadori životne sredine i ATAS - Asocijacija turističkih agencija Srbije, planiraju da narednu konferenciju ’’Životna sredina ka Evropi’’, koja će biti održana od 4-6 juna 2009. godine, posvete upravo temama iz ove oblasti. Ove dve organizacije pozivaju sve zainteresovane predstavnike biznis sektora, profesionalce za putovanja i turizam, kao i lokalne samouprave koje su u svojim strateškim dokumentima turizam prepoznale kao okosnicu razvoja, da se uključe u organizaciju ovog skupa jer je želja organizatora da se pripremi i realizuje konferencija na kojoj bi svi učesnici mogli da se upoznaju sa najnovijim trendovima u ovoj oblasti, da međusobno razmene iskustva, ali i da dobiju praktične savete koji bi im pomogli u unapređenju rada.