Vesti

Evropska nedelja mobilnosti u gradovima i opštinama u Srbiji

Od danas, 16. septembra, do nedelje, 22. septembra, obeležava se Evropska nedelja mobilnosti. Ova manifestacija, koju je pokrenula Evropska komisija, okuplja preko 2700 gradova iz 48 država širom Evrope i sveta. Manifestacija ima za cilj da skrene pažnju na negativan uticaj motornog saobraćaja po životnu sredinu u gradovima i poziva na promenu načina ponašanja u saobraćaju – okretanje ka alternativnim vidovima kretanja koji ne troše fosilna goriva.

19 gradova i opština iz Srbije i ove godine uključilo se u akciju: Bajina Bašta, Bela Palanka, Beograd, Čajetina, Kikinda, Kladovo, Kruševac, Mionica, Niš, Palilula (Beograd), Pirot, Sombor, Srbobran, Temerin, Užice, Veliko Gradište, Vrbas, Vršac i Šabac, obeležiće prigodnim akcijama nedeju mobilnosti. Neke od ovih jedinica lokalne samouprave Evropsku nedelju mobilnosti obeležavaju po prvi put, dok neke učestvuju od samog osnivanja. Svim jedinicama lokalne samouprave koje su se prijavile na sajtu evropske nedelje mobilnosti SKGO je prosledila prigodan promo materijal koji će biti podeljen učesnicima manifestacija, a koji je obezbeđen iz sredstava projekta „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Stalna konferencija gradova i opština kroz projekat „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama u Srbiji“ koji se finansira iz GIZ Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost, podržala je održavanje Evropske nedelje mobilnosti u Pirotu, Šapcu i Kruševcu.

U Pirotu je obeležavanje ENM počelo već u subotu, 14. septembra, u okviru akcije „Dan porodičnog zdravlja i bezbednosti“ kompanije Tigar Tyres. Na štandu gradske uprave Pirota, građani su glasali za viziju Plana održive urbane mobilnosti, učestvovali su u javnoj GRID analizi o stanju o saobraćaju i popunjavali anketu o kretanju kroz grad. Prikupljeno je oko 100 upitnika građana svih starosnih kategorija, čiji stavovi će oblikovati rešenja budućeg Plana održive urbane mobilnosti.  U okviru manifestacije, gradska uprava je organizovala predavanja o bezbednosti najmlađih sugrađana u saobraćaju. Evropska nedelja mobilnosti u Pirotu se nastavlja i tokom nedelje prigodnim programima: predavanjima, vožnjom bicikla i promotivnim kampanjama.

Šabac je za svoje sugrađane takođe pripremio niz akcija koje će se dešavati tokom cele naredne nedelje. Centralne manifestacije se očekuju u utorak, na trgu Šabačkih heroja, kao i u nedelju, kada je zakazana promotivna vožnja bicikala. Šabac će takođe anketirati sugrađane o stavovima vezanim za saobraćaj, a rezultati će biti uneti u Plan održive urbane mobilnosti.

Grad Kruševac je jedan od gradova koji Evropsku nedelju mobilnosti obeležava dugi niz godina. Programi koje Kruševac realizuje uključuju i : trku poštara, promociju električnih vozila, edukativne radionice, merenja zagađenosti vazduha i buke i slično. Kruševljani će učestvovati u anketi o budućem izgledu glavnog gradskog trga. U ponedeljak, 16. septembra na konferenciji za medije, biće objavljen program manifestacije i biće najavljena realizacija projekta „Održiva urbana mobilnost u Kruševcu“ koji podrazumeva realizaciju mera održive urbane mobilnosti u vrednosti od oko 15.000 evra, iz sredstava GIZ ORF EE projekta.

U utorak, 17. septembra u prostorijama SKGO biće održana radionica povodom izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda, na koju su pozvane gradske opštine i gradovi i opštine iz neposrednog okruženja administrativnog područja grada.

U petak, 20. septembra, Stalna konferencija gradova i opština poziva predsednike opština i gradonačelnike da dolaskom pešice ili biciklom na posao, podrže akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. Očekuje se da će broj gradova i opština koje će podržati ovu akciju doseći 40, kao i prošle godine, kada je akcija prvi put organizovana.