Vesti

Kako do Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda

Radionica povodom izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda održana je u utorak, 17. septembra, i bila je namenjena gradskim opštinama i gradovima i opštinama sa kojima se graniči grad Beograd. Na radionici je učestvovalo oko 30 učesnika, među kojima predstavnici šest gradskih opština i tri susedne opštine, predstavnici Sekretarijata za saobraćaj, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnice GIZ ORF EE, kao i radni tim zadužen za izradu Plana održive urbane mobilnosti Beograda (CEP, CESTRA).

Plan održive urbane mobilnosti za grad Beograd je u izradi već oko šest meseci i trenutno se nalazi u II fazi – utvrđivanje ciljeva i mera. Radnom timu za izradu Plana bilo je od izuzetne važnosti da ostvari direktnu saradnju sa gradskim opštinama, jer se mnoge od planiranih mera vezuju za gradske opštine. Osim toga, sam proces izrade plana podrazumeva široku konsultaciju i uključivanje zainteresovanih strana.

Nakon predstavljanja radnog tima i strukture plana kao i dosadašnjih koraka, rukovodioci izrade plana, Snežana Dimitrijević i Zoran Rubinjoni, predstavili su pakete mera o kojima se nakon toga  diskutovalo. Predstavnici gradskih opština su pozvani da u sledećim fazama izrade iniciraju direktne sastanke sa Radnim timom, kao i na intenziviranje saradnje sa Sekretarijatom za saobraćaj, posebno u vezi realizacije projekata unapređenja pristupačnosti i biciklističke infrastrukture.

Radionica je organizovana u sklopu Evropske nedelje mobilnosti, pa je predstavnik Sekretarijata za saobraćaj predstavio program Evropske nedelje mobilnosti za grad Beograd. Centralna manifestacija predviđena je za 22. septembra na Trgu Republike.

SKGO podržava članice u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti u SKGO kroz program „Podrška lokalnoj samoupravi na putu EU integracija - II faza“, koji finansira Vlada Švedske. Proces izrade POUM u gradu Beogradu je podržan od strane projekta „Održiva urbana mobilnost u jugoistočnoj Evropi“  - GIZ ORF EE.