Vesti

Evropska nedelja regiona i gradova 2019.

Evropska nedelja regiona i gradova je četvorodnevni događaj koji se održava od 7. do 10. oktobra 2019. godine, već 17. godinu zaredom. Tokom te nedelje gradovi i regioni se okupljaju u Briselu gde predstavljaju svoje kapacitete za stvaranje rasta i radnih mesta, za sprovođenje kohezione politike Evropske unije (EU) i naglašavaju i dokazuju važnost lokalnog i regionalnog nivoa za dobro upravljanje u Evropi.

Prvi ovakav događaj je organizovan još 2003. godine pod nazivom Otvoreni dani (Open days) kada je Komitet regiona Evropske unije pozvao predstavništva lokalnih i regionalnih vlasti u Briselu da u toku jedne nedelje otvore svoja vrata posetiocima i gostima iz čitave Evrope. Godinu dana kasnije, Generalni direktorat za Regionalnu politiku Evropske komisije se pridružio i podržao ovu ideju.

Razvijajući dalje početni koncept, događaj je postao glavna platforma na nivou Evrope za umrežavanje i uspostavljanje kontakata između stručnjaka koji se bave regionalnim i lokalnim razvojem. Razmena dobrih praksi u vezi sa ekonomskim razvojem i socijalnom inkluzijom, prekogranična saradnja, javno-privatna partnerstva, regionalne inovacije i društveno vođen lokalni razvoj postale su neke od mnogih tema o kojima stručnjaci diskutuju tokom te nedelje.

Tokom godina, ENRG je postala ključni događaj na temu Regionalne politike EU. Tokom četiri dana u oktobru mesecu svake godine Brisel ugosti oko 6.000 učesnika (lokalnih, regionalnih, nacionalnih i evropskih donosioca odluka i stručnjaka) na više od 160 radionica i debata, izložbi i prilika za umrežavanje.

Pregled programa za 2019. godinu

Zvanični program događaja je ustanovljen zajedno sa organizatorima i partnerima, oko tema koje su kandidovane putem javne online ankete sprovedene od 12. decembra 2018. do 11. januara 2019. godine. Rezultati ankete pokazuju veliku zanteresovanost za učešće i organizovanje sesija tokom Evropske nedelje regiona i gradova. Posebno interesovanje valda za prve tri teme:

  • Budućnost EU i uloga regiona i gradova (ključne reči za pretragu: #EUBudget, #CohesionPolicy, #Post2020, #ERDF, #Subsidiarity, #Democracy, #Mayors, #RegionalParliaments, #LocalCommunities).
  • Evropa bliža građanima i građankama (ključne reči za pretragu: #TerritorialCohesion,#Cooperation, #Interreg, #People, #Places, #Urban, #Rural, #AdministrativeCapacity).
  • Zelenija Evropa (ključne reči za pretragu: #EnergyTransition, #ClimateChangeAdaptation, #CircularEconomy, #RiskManagement, #EuropeanSolidarityFund).
  • Društveno integrisanija Evropa (ključne reči za pretragu: #Youth, #HealthyAgeing, #Migration, #Health, #Education, #Sport, #Culture).
  • Pametnija Evropa (ključne reči za pretragu: #DigitalTransformation, #SmartSpecialisation, #SME).
  • Povezanija Evropa (ključne reči za pretragu: #Transport, #DigitalConnectivity, #Mobility).

Prioritet (u smislu kapaciteta sala, prevodilačkih i tehničkih objekata) biće data sednicama organizovanim u okviru prve tri (glavne) teme. Napominjemo da to ne isključuje sesije organizovane o drugim temama.

Kompletan program dat je na sajtu: https://europa.eu/regions-and-cities.pdf


Učešće na skupu besplatno je za sve učesnike, a više informacija možete pronaći na vebsajtu: https://europa.eu/regions-and-cities/home_en

Prijavljivanje učešća elektronskim putem je omogućeno posredstvom internet prezentacije skupa. (Link za prijavljivanje: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions_en)

Molimo vas da informaciju o učešću pošaljete i Stalnoj konferenciji gradova i opština - Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju na email: euintegracije@skgo.org.

Opste informacije 

Postupak registracije