Vesti

15. Plenarno zasedanje Kongresa LRVE

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (Kongres) održao je redovno, 15. plenarno zasedanje u Strazburu, u periodu 27-29. maj 2008. godine.

Na zasedanju Kongresa učestvovala je delegacija Republike Srbije u sledećem sastavu: g. Željko Ožegović (predsednik opštine Novi Beograd), šef delegacije i član u Veću lokalnih vlasti, g. Tihomir Petković (predsednik opštine Užice), član u Veću lokalnih vlasti, članovi u Veću regiona, g. Goran Vasić (poslanik u Skupštini APV) i g. Dobrica Milovanović (predsednik skupštine grada Kragujevca), kao i sekretarka delegacije g-đica Aleksandra Milić. U svojstvu predstavnika SKGO na zasedanju su učestvovali generalni sekretar g. Đorđe Staničić i zamenica generalnog sekretara g-đa Zorica Vukelić.

Ovogodišnje zasedanje bilo je posvećeno pre svega verifikaciji mandata svih članova Kongresa. Zaključeno je da su sve delegacije (uključujući delegaciju Republike Srbije) uspele da ispoštuju statutarne odredbe o minimalnoj zastupljenosti 30% predstavnika manje zastupljenog pola u okviru delegacija. U raspravi je istaknuta neophodnost stvarne reprezentativnosti žena i da bi, uprkos tome što Statutarna rezolucija Kongresa to izričito ne predviđa, žene u većoj meri trebalo da budu članice, a ne zamenice članova, što je prisutna praksa.

Usvojena je Rezolucija o verifikaciji mandata u kojoj je navedeno da je Biro Kongresa primio k znanju pismo iz Skupštine Vojvodine u vezi sa sastavom delegacije Srbije u Kongresu, te da je mišljenja da nije bilo flagrantnog kršenja Statutarne rezolucije, već da je balans predstavnika iz Vojvodine i predstavnika gradova u Kongresu zadovoljavajući.

Prvog dana zasedanja 27. maja sprovedeni su i izbori i konstituisani sledeći organi Kongresa u skladu sa novim Statutom: za predsednika Kongresa izabran je g. Javuz Mildon (Turska), dosadašnji predsednik Veća regiona, za predsednicu Veća regiona Ludmila Sfirloaga (Rumunija), za predsednika Veća lokalnih vlasti reizabran je Jan Mikalef (Malta), a za generalnog sekretara je reizabran g. Ulrich Boner (Nemačka).

U toku drugog dana zasedanja, 28. maja, šef delegacije g. Ožegović, susreo se sa g. Mildonom i g. Bonerom. Na sastanku je potvrđena izuzetno dobra saradnja između Kongresa i lokalnih i regionalnih organa vlasti u Srbiji i izražena nada da će se ova saradnja produbiti u narednom periodu.

Predsednik Ožegović je, u ime delegacije, čestitao g. Mildonu i g. Boneru, i istakao značaj uloge i aktivnosti Kongresa u pogledu jačanja lokalne i regionalne demokratije u Srbiji, a naročito kroz saradnju sa nacionalnom asocijacijom lokalnih vlasti - Stalnom konferencijom gradova i opština. G. Mildon je izneo stav da je misija Kongresa, koja je posmatrala nedavne lokalne i pokrajinske izbore u Srbiji pozitivno ocenila izborni proces, koji je protekao u skladu sa EU standardima. G. Ožegović i g. Mildon su se saglasili da je podrška Kongresa u sprovođenju reformi lokalne i regionalne demokratije u Srbiji bila veoma korisna i da je neophodno nastaviti saradnju u ovom domenu.

U toku zasedanja usvojena je Rezolucija o sprovođenju odredbe iz novog Statuta Kongresa, kojom je predviđeno održavanje druge plenarne sesije, te će, počevši od 2009. godine, plenarna zasedanja biti održavana u martu i oktobru. Novom organizacijom zasedanja predviđeno je ukidanje Prolećne i Jesenje sesije, a između plenarnih sesija biće održan sastanak Stalnog komiteta.

Na zasedanju je, između ostalog, usvojena Preporuka o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Hrvatskoj i Rezolucija o ulozi Agencija za lokalnu demokratiju u lokalnoj samoupravi u zemljama Jugoistočne Evrope. G. Dobrica Milovanović je, kao potpredsednik Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju (ALDA) i izvestilac za monitoring lokalne i regionalne demokratije u Belgiji, izabran na sednici Institucionalnog komiteta za ko-izvestioca za monitoring lokalne i regionalne demokratije u Italiji.

Na kraju, u toku zasedanja usvojene su Preporuka i Nacrt evropske povelje o regionalnoj demokratiji, kao i Evropska urbana povelja II.

Preuzmite usvojene tekstove >>>