Vesti

Opštine i gradovi o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbija

U okviru sprovođenja javne rasprave Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, u saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština, 25. septembra 2019. godine, održan je Okrugli sto u okviru koga su predstavnici značajnog broja gradova i opština imali priliku da se upoznaju sa sadržajem nacrta zakona, ali i da upute svoje komentare i predloge.

Predstavnici MDULS i radne grupe Ministarstva koja je zadužena za izradu Nacrta zakona pozvali su opštine da se detaljno upoznaju sa sadržajem teksta, da evidentiraju sve neusaglašenosti, kako kada je reč o nazivu naseljenih mesta, tako i o nazivima katastarskih opština koji se navode u Nacrtu zakona i da o tome obaveste Ministarstvo na propisan način. Pored toga, na skupu je najavljena priprema Zakona o registru prostornih jedinica i adresnom registru koji će se, između ostalog, baviti i procedurom za definisanje teritorije naseljenog mesta.

Javna rasprava Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije traje od 6. do 30. septembra 2019. godine, a tekst nacrta zakona se može preuzeti sa linka http://mduls.gov.rs/javne-rasprave-i-konsultacije/pocinje-javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-teritorijalnoj-organizaciji-republike-srbije/.

Okrugli sto u okviru javne rasprave realizovan je u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske.