Vesti

Kampanja „Iz lavirinta“

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u saradnji sa B92 i projektima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za podsticaj ekomskom razvoju opština i razvoj konkurentnosti Srbije, pokreće kampanju „Iz Lavirinta“ čiji je cilj eliminacija suvišnih i zastarelih administrativnih procedura kako bi se privredi olakšalo poslovanje.

Kampanja je zvanično počela 26. maja 2008. godine, konferencijom za novinare u Medija centru. Konferenciji su prisustvovali Predrag Mihajlović, potpredsednik Komercijalne banke i predsednik Upravnog odbora (UO) NALED-a, Toplica Spasojević, direktor ITM-a i potpredsednik UO NALED-a Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština i član UO NALED-a, Veran Matić, direktor B92, Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, Dejan Cvetković, direktor Microsoft-a i član UO NALED-a, Ana Trbović, direktor za unapređenje poslovne klime USAID-ovog projekta za razvoj konkurentnosti Srbije i Dušan Vasiljević, šef tima za pravne reforme USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština.

Do kraja juna 2008. godine, privrednici, strani investitori i građani imaće priliku da ukažu na neefikasne procedure i pošalju svoje predloge, jer direktni efekti racionalnije administracije podrazumevaju smanjenje troškova i unapređenje zakonitosti i efikasnosti u radu institucija. Predlozi prikupljeni tokom ove akcije biće analizirani i dostavljeni nadležnim ministarstvima, agencijama i lokalnoj samoupravi. Plan daljih aktivnosti na pojednostavljavanju procedura biće predstavljen na završnoj konferenciji, u septembru 2008. godine. Najbolji predlozi, izabrani od strane žirija koji će činiti privrednici i stručnjaci, biće nagrađeni.

Akcije poput ove u Evropskoj uniji se sprovode duži niz godina, i to sa ciljem stvaranja sistema koji je privredi na usluzi, a ne na teretu. Kampanje za pojednostavljivanje procedura sprovele su mnoge zemlje u regionu kao pripremu za regulatornu giljotinu – sveobuhvatno i sistematsko ukidanje procedura koje opterećuju privredu i građane.

Predlozi se mogu podneti elektronski preko sajta NALED-a: www.naled-serbia.org ili na: iz_lavirinta@naled-serbia.org, kao i poštom na: NALED, Zetska 4a, 11000 Beograd.