Vesti

Obuka za članove kancelarija za razvoj zajednice


U okviru projekta ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’ koji se posredstvom kancelarija za razvoj zajednice sprovodi u šest pilot opština (Valjevo, Loznica, Krupanj, Osečina, Sremski Karlovci i Čoka), predviđeno je da se zaposleni u kancelarijama obuče, između ostalog, i u veštini upravljanja projektnim ciklusom. Krajnji rezultat ove obuke planirano je da budu gotovo u potpunosti formulisani projektni predlozi kojima će svaka od kancelarija imati mogućnost da konkuriše za raspoloživa sredstva.


Ova zahtevna obuka započeta je prvim modulom treninga koji je bio posvećen pojmu i fazama projektnog ciklusa i mogućnostima finansiranja predloga projekata. Obuka je održana na Divčibarama u periodu od 19. do 21. maja, i pored članova projektnog tima SKGO, njoj su prisustvovali zaposleni iz svih šest kancelarija, kao i još dva radnika opštinske administracije iz opština Valjevo i Osečina.


Koncept prvog modula obuke iz upravljanja projektnim ciklusom bio je baziran na osnovnim informacijama o pojmu projektnog ciklusa i njegovim fazama koje su trenerice i trener (Gordana Savić, Branka Pavlović i Goran Vukmirović) pružili učesnicima. Tokom prvog dana aktivno se diskutovalo o postojećim iskustvima učesnika u sprovođenju projekata, a posebno o iskustvima stečenim u okviru projekta građanskog učešća.


Drugi dan obuke bio je zasnovan takođe na interakciji, a učesnici su imali priliku da se upoznaju sa terminima drvo problema, drvo rešenja, da saznaju na koji način se definiše problem i uz pomoć kojih kriterijuma se bira najpogodnija strategija za sprovođenje projekta. Menadžeri i sekretari kancelarija složili su se da su kroz slične faze već prolazili tokom procesa participacije koji se i sam sastojao od analize situacije, definisanja prioriteta i definisanja ideja/mera za njihovo rešavanje.


U završnom delu treninga učesnici su se upoznali sa važnošću dobre komunikacije sa donatorima i drugim mogućim finansijerima, kao i sa neophodnošću da se procedura prilikom podnošenja predloga projekata u potpunosti ispoštuje. Ovde su posebno istaknute procedure koje propisuju EAR i Evropska komisija koja će u narednom periodu biti i najznačajniji finansijer projekata u oblasti lokalne samouprave.


U narednom periodu predviđeno je da zaposleni u kancelarijama prođu dodatna tri modula iz upravljanja projektnim ciklusom čime će njihov kapacitet za formulisanje i sprovođenje drugih projekata od značaja za lokalnu samoupravu biti unapređen i usklađen sa novim standardima i zahtevima. Kada je reč o konkretnom značaju ovih treninga za projekat ’’Podrške učešću građana’’, treba istaći da će, zahvaljujući stečenim znanjima, menadžeri i sekretari kancelarija biti u prilici da doprinesu što kvalitetnijem formulisanju mikro projekata koji će se krajem 2008. godine sprovoditi u lokalnim zajednicama. Predviđeno je da se drugi modul održi već polovinom juna meseca kada će učesnicima biti predstavljene faze formulisanja projektnog predloga i implementacije projekta.