Vesti

Osnovana Sekcija Tvrđava

Konstitutivna sednica Sekcije tvrđava i ostataka utvrđenih gradova SKGO, održana je u Beogradu, 23. maja 2008. godine u prostorijama Arheološkog instituta na Kalemegdanu. Sednici su prisustvovali predstavnici 20 gradova i opština na čijoj se teritoriji nalaze tvrđave i ostaci utvrđenih gradova.

Na teritoriji Srbije nalazi se preko 200 ostataka utvrđenih gradova koji se nalaze u različitom stepenu očuvanosti. Zato je JP "Beogradska tvrđava", uz pomoć stručne komisije, izvršila odabir 29 tvrđava koje se nalaze na teritoriji 25 opština i gradova koji će činiti članstvo Sekcije. Kriterijumi za odabir tvrđava bili su nekadašnji značaj utvrđenja i stanje očuvanosti, odnosno mogućnosti za vršenje konzervatorskih radova u cilju osavremenjavanja sadržaja i privlačenja posetilaca. Odabranih 29 utvrđenja, po proceni stručnjaka, imaju najviše mogućnosti za revitalizaciju.

Predlog programa rada Sekcije u narednom periodu pripremiće novoizabrani organi Sekcije, a to su predsednik Sekcije, gospođa Ljiljana Obradović, direktorka JP "Beogradska tvrđava", zamenik predsednika, gospodin Aleksandar Radović, predstavnik grada Niša, kao i Savet Sekcije, koga će činiti, pored predsednika i zamenika, još 5 članova izabranih po regionalnom principu, i to: Vršac, Golubac, Kruševac, Novi Pazar i Zvečan. Potvrdu o izboru ovih organa doneće Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština na sledećoj sednici, a u skladu sa Statutom SKGO.

Na sednici je usvojen i Poslovnik o radu Sekcije. Za Sekretara Sekcije je izabran gospodin Predrag Đidić, zaposlen u JP "Beogradska tvrdjava".

Ovom prilikom su predstavljene publikacije o srednjevekovnim utvrđenjima u Srbiji, koje je priredila Beogradska tvrđava. Priređene su publikacije još i o Prokuplju, Golupcu, Kruševcu, Smederevu, Kozniku (Brus) i Kalemegdanu, kao i jedna zbirna publikacija o 29 utvrđenja na teritoriji Srbije. U pripremi su slične publikacije za Maglič (Kraljevo) i Bač.