Vesti

Jačanje lokalne samouprave, faza 2

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Milan Marković, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Slobodan Ilić, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, Nenad Milenković i direktor Direktorata za demokratske institucije pri Savetu Evrope, Hilderik Shapseld, potpisali su u sredu, 28. oktobra 2009. godine, Memorandum o razumevanju između Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Stalne konferencije gradova i opština i Saveta Evrope.

Memorandumom o razumevanju se utvrđuju uloge i obaveze partnera zajedničkog programa Evropske komisije i Saveta Evrope „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, faza 2“. Ovaj trogodišnji program od 2,2 miliona evra ima za cilj pružanje podrške centralnim i lokalnim vlastima u daljoj razradi strategije decentralizacije i primeni institucionalnih i pravnih reformi u oblasti lokalne samouprave u Srbiji. Zajednički program „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, faza 2“ je nastavak programa realizovanog u periodu 2006-2008. godina.

Program sprovodi Savet Evrope i namenjen je konsolidaciji lokalne samouprave u Srbiji u skladu sa reformom javne uprave, i zamišljen je tako da pomogne razvoju kapaciteta centralnih i lokalnih vlasti u Srbiji koje prate proces decentralizacije, čime se doprinosi pripremama za pristup zemlje Evropskoj uniji.

Za koordinaciju aktivnosti Programa biće osnovana Radna grupa kojom će predsedavati Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Među članovima će biti i po jedan viši predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija, Stalne konferencije gradova i opština i Saveta Evrope.

Memorandum o razumevanju biće na snazi tokom perioda trajanja Zajedničkog programa Evropske komisije i Saveta Evrope „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, faza 2“.