Vesti

Održan Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope u Somboru

U periodu od 5. do 7. decembra 2019. godine, održan je Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope u organizaciji NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope), Grada Sombora i Stalne konferencije gradova i opština, uz podršku organizacije UN Women.

Forumu je prisustvovalo preko 50 gradonačelnica i predsednica opština, kao i drugih žena na funkcionerskim pozicijama u lokalnim samoupravama, iz regiona Jugoistočne Evrope.

Prvi radni dan Foruma otvoren je uvodnim izlaganjima Djordja Staničića, generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština i Dušanke Golubović, gradonačelnice Grada Sombora i potpredsednice NALAS-a. „Stalna konferencija gradova i opština je pre više godina prepoznala razloge zašto rodnu ravnopravnost treba uvrstiti u program ove i svake ovakve organizacije, ali i svake opštine ili grada. Naime, pokazalo se kroz višegodišnju saradnju i projekte koje sprovodimo da praktično kompletna donatorska zajednica vodi računa o rodnoj komponenti u projektima koji treba da se sprovode, tako da smo i mi kroz naše strateške dokumente prethodnih godina ugradili rodnu ravnopravnost kao vrlo važnu komponentu, a praktično je sada sprovodimo kroz sve što radimo” naglasio je Djordje Staničić i dodao da je cilj ovog Foruma, izmedju ostalog, i podizanje interesovanje za ovu temu u regionu.

„Solidarnost žena u obavljanju ovih funkcija doprinosi još više na kvalitetu, značaju i mogućnosti da ono što radimo ostvarimo još uspešnije. Svakako, pored toga, moja motivacija jeste da i mladim devojkama i ženama pružimo poruku i da ih osnažimo i osmelimo da kroz jedan ovakav skup vide i ojačaju svoju želju i volju da daju svoj doprinos i učešće u tome da budu deo promena jednog društva prema svojim razmišljanjima, obrazovanju, potrebama i željama” istakla je Dušanka Golubović.

Predstavnica SKGO Natasa Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju, učestvovala je u panelu na temu primene Evropske povelje o rodnoj ravnopravosti na lokalnom nivou.

Forum je pružio izvanrednu priliku za razmenu iskustava lokalnih vlasti, kao i njihovih asocijacija, u vezi sa ulogom lokalnih samouprava u rodnim politikama, sa posebnim naglaskom na rodno budžetiranje, kao i na značaj i prednosti regionalne saradnje u ovom pogledu.

Takodje, cilj Foruma bio je i da se unaprede mogućnosti umrežavanja i da se ojača saradnja gradonačelnica i predsednica opština u zemljama Jugoistočne Evrope.

Vise informacija o Forumu mozete naći na vebsajtu NALAS-a http://www.nalas.eu/News/Sombor19 ili se možete obratiti Sluzbi SKGO za evropske integracije i medjunarodnu saradnju (e-mail: euintegracije@skgo.org)

Ova aktivnost realizovana je uz podršku programa „Podrška lokalnim  samuopravama u Srbiji na putu ka EU - druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.