Vesti

Utvrđeni ciljevi planova održive urbane mobilnosti u Pirotu i Šapcu

Predstavljanjem dosadašnjih aktivnosti na izradi planova održive mobilnosti, prikupljenih podataka o saobraćaju, kao i rezultata anketa građana u Pirotu i Šapcu, započete su radionice za utvrđivanje ciljeva planova održive urbane mobilnosti (POUM) u ova dva grada.

Na skupovima održanim 5. decembra u Šapcu i 13. decembra 2019. u Pirotu, učestvovali su pored članova komisija za izradu planova, i predstavnici privrede, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija, kao i predstavnici SKGO i GIZ ORF EE.

U Šapcu, članovi radnog tima za izradu POUM Šapca predstavili su dosadašnje aktivnosti na izradi Plana, sa posebnim osvrtom na aktivnosti sprovedene tokom Evropske nedelje mobilnosti. Zatim su predstavljeni preliminarni rezultati ankete građana koja je sprovedena tokom septembra i oktobra,  koja će naći svoje mesto u Planu održive urbane mobilnosti.

U drugom delu radionice prisutni su pokušali da koristeći metodu „drvo problema“ definišu osnovne grupe problema vezanih za saobraćaj u gradu i da ih zatim, pretvore u ciljeve koji će se ostvarivati sprovođenjem plana. Neki od problema koji su razmatrani su: nedostatak biciklističke infrastrukture, visok stepen motorizacije i problemi vezani za kretanje pešaka u gradu. Radni tim i komisija za izradu POUM nastaviće u narednom periodu rad na definisanju ciljeva.

Na radionici u Pirotu predstavljen je, takođe, dosadašnji tok izrade Plana, kao i prikupljeni podaci o stanju u saobraćaju i rezultati ankete sprovedene među građanima. Na radionici su identifikovani ciljevi plana održive urbane mobilnosti: stvaranje grada sa dobro razvijenom pešačkom i biciklističkom infrastrukturom, ekološki i ekonomski prihvatljiv javni prevoz i smart usluge koje omogućavaju efikasnije kretanje kroz grad, bezbedno kretanje svih građana, a naročito dece, uz povećanje atraktivnosti javnih prostora.

Gradovi Pirot i Šabac izrađuju planove održive urbane mobilnosti uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, koji se finansira iz GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Energetsku efikasnost.