Vesti

Stambene reforme u Srbiji


Konferencijom na temu "Stambene reforme u Srbiji - od lokalnih iskustava prema nacionalnoj politici" nastavljen je ciklus tematskih konferencija "Gradovi u dijalogu", koji organizuje UN Habitat u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom za infrastrukturu Republike Srbije. Konferencija posvećena stambenim reformama imala je za cilj da predstavi rezultate programa stanovanja i trajne integracije izbeglica - SIRP, koji je finasirala Vlada Italije u periodu 2004. - 2008. godine. Specijalni događaj ove Konferencije bio je potpisivanje ugovora o osnivanju Asocijacije stambenih agencija, koji su potpisali predstavnici lokalnih stambenih agencija iz Kragujevca, Valjeva i Kraljeva.


Konferenciju, održanu 23. aprila ove godine u Beogradu, otvorio je gospodin Miodrag Ralević, pomoćnik ministra za infrastrukturu, koji je pohvalio rezultate Programa a posebno rezultate postignute na lokalnom nivou. On je izrazio spremnost da se deo ove metodologije prenese i na nacionalni nivo, prilikom izrade najavljene Nacionalne strategije socijalnog stanovanja.


Gospođa Ana Zambrano, predstavnica Italijanske Vlade, rekla je da su kroz ovaj program preneta iskustva iz Italije u oblasti decentralizacije i izgradnje kapaciteta na lokalnom nivou. Istovremeno, ona je najavila i nastavak programa, koji će takođe finansirati Vlada Republike Italije.


Tokom konferencije otvorene su diskusije o aktuelnim temama iz oblasti stambenih reformi i socijalnog stanovanja kroz tri paralelne sesije, i to:

  • Socijalno stanovanje - institucije i instrumenti, gde se govorilo o sadržaju Predloga zakona o socijalnom stanovanju, kao i obavezama koje će proisteći nakon njegovog donošenja,
  • Opštinske stambene strategije i alternativni stambeni programi - gde su prisutni mogli da čuju nešto više o metodologiji za izradu lokalnih stambenih strategija na osnovu iskustava gradova i opština učesnica SIRP programa i
  • Lokalne stambene agencije - uloga i stvaranje mreže.

Kroz dijalog koji je vođen između predstavnika lokalnih i republičkih vlasti, a uz prisustvo predstavnika nevladinog sektora i gostiju iz susednih država, razvijene su preporuke koje će biti prosleđene donosiocima odluka na svim nivoima.

Učesnici konferencije uputili su javni poziv za hitno donošenje Zakona o socijalnom stanovanju, i izrazili nadu da će ga i nova Vlada, koja će biti formirana nakon izbora, uvrstiti u svoje prioritete. Nakon donošenja Zakona, očekuje se donošenje svih podzakonskih akata neophodnih za njegovu primenu, kao i osnivanje Republičke agencije za stanovanje, koja će biti nosilac aktivnosti na izradi Nacionalne strategije socijalnog stanovanja. Donošenje zakona mora biti propraćeno adekvatnom obukom za lokalnu samoupravu, koja će biti odgovorna za sprovođenje većeg dela odredbi Zakona. Nova nacionalna stambena politika zahteva uspostavljanje međuresorne koordinacije - finansija, socijalne politike i stambenih poslova. Izražena je nada da će na ovaj način biti pokrenuta celovita reforma stambenog zakonodavstava, uključujući i reformu sistema upravljanja i održavanja stambenih zgrada.

Preuzmite preporuke "UN habitat" >>>