Vesti

Održan osmi sastanak SKGO Mreže za romska pitanja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je osmi sastanak Mreže za romska pitanja SKGO pred više od 80 predstavnika lokalnih samouprava. Fokus rada bio je na predstavljanju tekućih projekata za podršku jedinicama lokalne samouprave u oblasti inkluzije Roma, kao i na razmeni znanja i iskustava.

Učesnicima skupa obratili su se Đorđe Staničić,  generalni sekretar SKGO, Dragan Knežević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dr Mirjana Maksimović, programska menadžerka pri Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

Đorđe Staničić pozdravio je učesnike sastanka i naglasio da gradovi i opštine koji učestvuju u programima koji SKGO realizuje, jasno uviđaju benefite tog učešća. 

"Danas ćemo imati priliku da vidimo i čujemo primere dobrih praksi u oblasti inkluzije Roma i Romkinja i smatram da je od velike važnosti da ta iskustva predstavimo što većem broju lokalnih samouprava, kako bi i ostali mogli da iskoriste konkretna specifična znanja i metodologije u svojim sredinama", istakao je Staničić.

Dragan Knežević je konstatovao da je dobro da postoji ovakva vrsta koordinacije između nadležnih državnih institucija, SKGO i Delegacije Evropske unije u Srbiji i podvukao značaj SKGO Mreža u tom smislu.

dr Mirjana Maksimović iz Delegacije Evropske unije u Srbiji je naglasila da EU temu inkluzije Roma shvata vrlo ozbiljno što potvrđuje više od 30 miliona evra koji su trenutno u implementaciji kroz EU projekte na ove teme. Ona je izrazila veliku zahvalnost SKGO na dosadašnjoj i budućoj saradnji u okviru projektnih aktivnosti. 

Tokom rada, diskutovali smo o iskustvima gradova i opština u pripremi  urbanističkih planova u okviru Programa "Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", sa  posebnim fokusom na participativni pristup u vidu predstavljanja dobrih praksi u Somboru i Surdulici.

Na skupu su predstavljeni projekat "Inkluzija Roma o drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" (GIZ) i projekat IPA 2018 "Podrška socijalnom stanovanju i aktivnoj  inkluziji". Takođe, Marko Tomašević, programski direktor za sistem lokalne samouprave u SKGO, prezentovao je naš Priručnik za izradu propisa lokalne samouprave.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija.