Vesti

Perspektive regionalnog razvoja Srbije


U okviru zvanične posete evropske komesarke za regionalnu politiku Evropske komisije Beogradu, gospođe Danute Hibner, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i kancelarija Evropske komisije u Beogradu je organizovala, 22. aprila 2008 godine, okrugli sto na temu: „Razmena mišljenja o perspektivama politike regionalnog razvoja Srbije“. Skup je održan u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.


Gospođa Hibner je tokom razgovora sa predstavnicima opština i gradova, naglasila da je Solunska deklaracija predvidela članstvo Srbije u Evropskoj uniji i da Evropska komisija želi da Srbija što pre dobije status kandidata. Zato je pre toga potrebno pripremiti strategije razvoja, ali je naglasila, da to u velikoj meri zavisi od kvaliteta administracije. Takođe, sticanjem statusa kandidata, otvorila bi se mogućnost korišćenja Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) i drugih fondova što bi bilo od velikog značaja za Srbiju. Nakon interesantnog dijaloga sa prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava, gospođa Hibner ih je pozvala da učestvuju u regionalnim programima saradnje i savetovala da uče iz primera zemalja koje su se već priključile Evropskoj uniji, jer je razmena iskustava važan element u procesu evropskih integracija.


Skupu su pored predsednika opština i gradonačelnika iz Srbije, prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske komisije za Republiku Srbiju.