Vesti

Forum kao način da se građani uključe


U periodu od 18. do 24. aprila u opštinama Sremski Karlovci, Loznica, Krupanj i Valjevo organizovan je po prvi put na lokalnom nivou poseban vid uključivanja široke zajednice u donošenje odluka. Ovo okupljanje građana označilo je kraj procesa građanskog učešća u pilot opštinama u okviru projekta ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’’. U toku projekta građani su već uključivani na različite načine (najpre osnivanjem savetodavnih tela građana, a zatim i putem sastanaka, anketa, kao i kroz individualno uključivanje), a sve u cilju da se javnosti ukaže na mogućnost unapređenja situacije u oblasti direktnog učešća na lokalnom nivou.


U skladu sa metodologijom foruma građani su okupljani u okviru tematskih radnih stolova. Svaki radni sto diskutovao je o određenoj podtemi u okviru glavne teme, komentarišući prethodno prikupljene ideje građana i dajući nove. Moderator svakog stola je potom predstavljao rezultate rada, nakon čega je bilo predviđeno da forum glasa za po pet prioritetnih ideja u svakoj podoblasti (dakle, ako je glavna tema bila turizam, podoblasti su bile seoski turizam, đačko-izletnički, rekreativni, itd.). Kako su se građani tokom rada složili oko osnovnih grupa ideja za mikro-projekte, u navedenim opštinama se nije glasalo.


Građanski forum u Sremskim Karlovcima održan je 18. aprila i okupio je preko 70 učesnika. Kako je Savet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave u prethodnom periodu odabrao turizam kao oblast od značaja za lokalnu zajednicu, građani su na forumu bili u prilici da daju svoje ideje za projekte u ovoj oblasti, ali i preporuke lokalnoj samoupravi na koji način da se unapredi postojeće stanje. Rezultat foruma bile su liste ideja koje će biti unete u tekst konkursa za mikro projekte koji će biti otvoren u junu u svakoj od pilot opština.


U Loznici je centralna tema u vezi koje su građani konsultovani zaštita životne sredine. Forum u čijem radu je učestvovalo 80 građana uz veoma živu diskusiju i konstruktivne predloge sačinio je listu od po 5 ideja po svakoj podoblasti.


Ista metodologija primenjena je i u drugim pilot opštinama, Krupnju i Valjevu, s tim što je u Krupnju tema bio takođe turizam, a u Valjevu – omladina. Oba foruma bila su veoma dobro propraćena u javnosti i veoma posećena.


Uspešno održani skupovi svakako ukazuju na to da je naše društvo, a posebno lokalna samouprava, kao instanca vlasti najbliža građanima, sposobna i spremna da primenjuje mehanizme kako bi uključila što širu zajednicu, obezbeđujući na taj način održivost donesenih odluka i stabilnije društvo.


U narednom periodu građanski forum biće održan i u preostale dve pilot opštine – Čoki, 4. maja, dok datum za održavanje foruma u Osečini još uvek nije utvrđen.