Vesti

Javno-privatno partnerstvo u upravljanju otpadom


Stalna konferencija gradova i opština i Program „Poslovno povezivanje u sektoru reciklaže“ organizovali su radionicu u prostorijama SKGO na temu „Uspostavljanje javno-privatnog partnerstva (PPP) u sektoru upravljanja otpadom u regionu Balkana“. Program „Poslovno povezivanje u sektoru reciklaže“ je deo Međunarodne finansijske korporacije (IFC), u okviru grupacije Svetske banke.


Radionica je bila namenjena predstavnicima opština, javnih komunalnih preduzeća i preduzeća koja se bave reciklažom i upravljanjem otpadom. Stavljanjem akcenta na javno-privatno partnerstvo stvorena je dobra osnova za uključivanje resornih ministarstava u čitav proces i iznalaženje zajedničkog interesa u upravljanju otpadom. Problemi vezani za komunalni otpad, prvenstveno ekološke prirode i finansijska korist koja prizilazi iz procesa reciklaže, predstavljaju obavezu za državne i organe lokalne samouprave da u saradnji sa privatnim subjektima pristupe rešavanju problema.


Na skupu su predstavnici Programa predstavili prisutnima koncept privatnog partnerstva, ulogu centralnih i lokalnih vlasti, finansijske pokazatelje i prednosti i mane partnerstva. Tokom radionice direktor kompanije „BRANTNER GmbH“ za Jugoistočnu Evropu iz Austrije, gospodin Kristian Lampl, predstavio je aktivnosti kompanije u ovoj oblasti, kao praktična iskustva iz prakse u Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Sloveniji i Srbiji u ovoj oblasti.