Vesti

Promovisanje principa etičkog kodeksa na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju - Misija OEBS u Srbiji, organizovala je 19. i 26. oktobra 2009. godine, u Novom Sadu i Beogradu dve od četiri planirane regionalne obuke, na temu promovisanja principa Etičkog kodeksa na lokalnom nivou u Srbiji. Na obukama su bili prisutni članovi radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa iz Novog Sada, Plandišta, Zrenjanina, Inđije, Kanjiže, Mladenovca, Lazarevca, Vršca, Bora i Rakovice. Treneri su bili Gordana Stevanović, pravnica iz Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, Prvoslav Plavšić, član Radnog tima Stalne konferencije gradova i opština za izradu i promociju Etičkog kodeksa za predstavnike lokalnih vlasti u Srbiji, kao ekspert iz oblasti javne i profesionalne etike, Sarah Trifunović i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Na obukama su predstavljene osnovne odredbe Etičkog kodeksa, čime je obuhvaćena prezentacija skupa praktičnih objašnjenja, preporuka i saveta koji bi mogli da budu od neposredne pomoći u primeni usvojenog Kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Zatim je prezentovana procedura postupanja radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa koja obuhvata pokretanje postupka, razmatranje predstavki, utvrđivanje činjenica i donošenje odluke o činjeničnom stanju kao i izricanje mere. Posle prezentacija, prisutni su u radnim grupama vežbali rad radnih tela.

Zaključak skupa jeste da je u radu radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa veoma bitna promocija rada radnih tela, kao i njihova saradnja sa lokalnim medijima, nevladinim organizacijama i, naravno, građanima. Prirodni partneri radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa su i Agencija za borbu protiv korupcije, Ombudsman i nacionalne nevladine organizacije, kao i Stalna konferencija gradova i opština.