Vesti

Kraljevo snabdeva druge lokalne samouprave dezinfekcionim sredstvom

Zahvaljujući nesebičnoj pomoći grada Kruševca, grad Kraljevo u prvim danima borbe sa virusom korona nije oskudevao u dezinfekcionom sredstvu. Natrijum hipohloritom koji je stizao iz ovog grada, obavljana je dezinfekcija javnih prostora i objekata, a građani su besplatno mogli da ga preuzimaju na lokacijama u gradu, prigradskim naseljima i selima.

Pomoć koju su u najtežem trenutku koju su dobili od komšija iz Kruševca, kraljevčani nisu zaboravili, a pokretanjem sopstvene proizvodnje natrijum hipohlorita odlučili su da lanac solidarnosti ne prekinu, već da pomognu lokalnim samoupravama koji je potrebno sredstvo za dezinfekciju.

Grad Kraljevo je od firme „DINOTEK“ iz Beograda, dok je na snazi Odluka o vanrednom stanju dobio na raspolaganje opremu za proizvodnju koncentrata natrijum hipohlorita. Oprema je instalirana u JKP „Vodovod“ Kraljevo u crpnoj stanici Konarevo, a kako ovakva mašina dnevno može da proizvede i do tri puta više dezinfekcione tečnosti nego što se u Kraljevu potroši tokom jednog dana, Gradski štaba za vanredne situacije doneo je odluku da u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština ponudi pomoć drugim lokalnim samoupravama.

Preuzimanje je započelo 23. aprila i nastaviće se u skladu sa proizvodnim kapacitetima i novim zahtevima. Do sada su dezinfekciono sredstvo preuzeli odnosno zahtev podneli Preševo, Kučevo, Požega, Vladičin Han, Rača, Žitorađa, Ivanjica, Lebane, Nova Varoš, Ćićevac, Crna Trava, Aranđelovac, Golubac, Paraćin, Aleksinac, Rekovac, Koceljeva, Bosilegrad, Leskovac, Vlasotince, Arilje, Zrenjanin, Blace, Kosjerić, Boljevac, Vrnjačka Banja.

Kako ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva: „Najvažnije je da budemo solidarni, da pomažemo jedni drugima, kako bismo, udruženi, smanjili rizik od nastanka i širenja zarazne bolesti Covid-19. Samo udružujući snage možemo da pobedimo pošast koja se nadvila nad sve nas u vidu virusa korona.“