Vesti

Uloga lokalnih vlasti u lokalizaciji ciljeva održivog razvoja

Savet evropskih opština i regiona (CEMR), Ujedinjeni gradovi i lokalne samouprave (UCLG) i Evropska platforma lokalnih i regionalnih vlasti za razvoj (PLATFORMA) organizovali su vebinar na temu uloge lokalnih vlasti u lokalizaciji ciljeva održivog razvoja (COR) i aktuelne situacije sa bolešću COVID-19.

Na sastanku su učesnici iz razlicitih zemalja, predstavnici asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti, razgovarali o prvim rezultatima nalaza istraživanja o lokalizaciji COR, ključnim trendovima i strukturi budućeg izveštaja na osnovu istraživanja.

Takođe, učesnici su predstavili načine na koje njihove institucije rade na izveštavanju o sprovođenju COR na lokalnom nivou i ka nacionalnom nivou (doprinos Dobrovoljnom nacionalnom izveštaju). Na sastanku su razmenjena iskustva o tome kako COVID-19 utiče na sprovođenje COR i kako bi rad na njima mogao da doprinese ubrzanju oporavka od zdravstvene krize.

SKGO su predstavljale Aleksandra Vukmirović i Milena Radomirović, koje su na sastanku predstavile aktivnosti SKGO i lokalnih samouprava u vezi lokalizacije COR, kao i izuzetnu saradnju sa nacionalnim nivoom, kako prilikom izveštavanja o sprovođenju COR u JLS, tako i u pogledu podizanja svesti građana u lokalnim zajednicama o vaznosti COR. Primer konsultovanja SKGO i saradnja sa nacionalnim nivoom i JLS, ocenjena je kao veoma pozitivan primer u okviru grupe evropskih zemalja.

Više informacija u publikaciji na linku https://platforma-dev.eu/wp-content/uploads/2019/10/CEMR-PLATFORMA-study-SDGs-2019-EN-ok3.pdf