Vesti

Održan prvi sastanak Radne grupe CEMR o COVID-19

Prvi video sastanak radne grupe Saveta evropskih opština i regiona o zarazi COVID-19 (CEMR/COVID-19), održan je 15. aprila 2020. sa ciljem razmatranja sadržine i delokruga rada Radne grupe na osnovu 3 elementa: odgovori na CEMR istraživanje o potrebama članstva, aktivnosti drugih CEMR radnih grupa, kapacitet članstva i Sekretarijata.

Među zaključcima sa sastanka izdvajaju se: članstvo je najviše zainteresovano za razmenu informacija i znanja (CEMR treba da kreira platformu za razmenu), evropske inicijative (CEMR treba da obezbedi informacije, analizira predloge Evropske komsije, proceni uticaj na lokalni i regionalni nivo i priprema poruke i predloge praktične politike), procenu uticaja na institucije, lokalne i regionalne vlasti, finansije i javne usluge (CEMR treba da realizuje istraživanje). Međunarodna dimenzija će se odvijati kroz rad PLATFORME i UCLG-CIB učenja. 

Predlozi za organizaciju rada na temu COVID-19 su sledeći: tematski rad će obavljati CEMR radne grupe u specifičnim oblastima, a one oblasti koji nisu u njihovom delokrugu, biće delokrug rada Radne grupe COVID-19.

Na sastanku su predstavljene i aktivnosti PLATFORME - panevropske koalicije lokalnih i regionalnih vlasti, njihovih nacionalnih asocijacija i međunarodnih mreža koja radi na decentralizovanoj razvojnoj saradnj. Započeto je kreiranje baze podataka praktičnih primera borbe sa COVID-19 i uticaja na međunarodnu saradnju i podrške decentralizovane saradnje. Konstatovana je reakcija na globalni odgovor EU na COVID-19 u pogledu partnerskih zemalja u vidu 11 preporuka sa primerima prakse.

SKGO je kao člana Radne grupe predstavljala Aleksandra Vukmirović, šef Službe za evrointegracije i međunarodnu saradnju.

CEMR je na stranici posvećenoj aktivnostima Radne grupe objavio i posebnu SKGO stranicu posvećenu novostima iz JLS u borbi protiv virusa COVID-19.

Više informacija na linku  https://ccre.org/activites/view/42.