Vesti

Srbija među prvih pet zemalјa OECD-ove inicijative za prijavlјivanje inovativnih rešenja tokom pandemije

Republika Srbija je tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom i time se našla u samom vrhu zemalјa u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom COVID-19 krize. Srbija je, naime, prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa 22 inovativna rešenja, jedna od pet zemalјa u svetu sa najvećim brojem inovacija.

Uspostavlјanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilј da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih klјučnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi.

Opservatorija inovacija javnog sektora OECD-a koja prati inovativne odgovore vlada na krizu, u analizi objavlјenoj 28. maja, predstavila je i rešenja i primeri dobre prakse iz Srbije poput aplikacije ”Doniraj plazmu”, ”Budi volonter”, ”Digitalna solidarnost”, automatski info servis COVID-19 (čatbot), kao i “Moja učionica”, “Moja škola”, “eVrtić”, “eUpis”.

Opštine i gradovi u Srbiji su, takođe, koristile neka od ovih inovativnih rešenja, posebno „eVrtić“ i u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i IT timovima ministarstava pružale pomoć građanima u toku krize. SKGO podržava članice u primeni inovativnih digitalnih rešenja koja vode ka efikasnoj upravi, putem obuka, informacija, izrade modela administrativnih postupaka i korišćenja drugih aplikacija poput tzv. eZUP-a.

Zbog ovih rezultata Srbija je pozvana da se priklјuči OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru.

Više informacija na vebsajtu Vlade Republike Srbije https://www.srbija.gov.rs/vest/469053/srbija-medju-prvih-pet-zemalja-oecd-ove-inicijative-za-prijavljivanje-inovativnih-resenja-tokom-pandemije.php