Vesti

Objavljen peti GOLD izveštaj - „Lokalizacija globalnih agendi“

Globalna opservatorija za lokalnu demokratiju i decentralizaciju (GOLD) deo je Svetske organizacije ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava (UCLG) koja priprema godišnje Globalne izveštaje o lokalnoj demokratiji i decentralizaciji (GOLD).  

U svom petom izdanju, Globalni izveštaj o lokalnoj demokratiji i decentralizaciji (GOLD V) -  „Lokalizacija globalnih agendi“ detaljno razmatra procene primene globalnih agendi u 142 zemlje (što predstavlja 86% svetske populacije) koje su predstavile najmanje jedan Dobrovoljni nacionalni izveštaj (Voluntary National Review) od 2016. godine.

Da bi upotpunio ove procene, GOLD V pruža ažurirane podatke o globalnom mapiranju procesa lokalizacije globalnih agendi, naročito o tome kako decentralizacija i upravljanje na više nivoa doprinose tim procesima. Izveštaj naglašava kako je učešće lokalnih i regionalnih uprava u mehanizmima koordinacije i procesima monitoringa i izveštavanja od suštinskog značaja za stvaranje osećaja kolektivne odgovornosti za postizanje pravičnijih, fer i održivih društava.

Proces lokalizacije je podeljen po kontinentima, sa posebnim fokusom na uticaj decentralizacije i upravljanja na više nivoa. CEMR (Savet evropskih opština i regija) i PLATFORMA (panevropska koalicija gradova i regija) ucestvovali su u evropskom delu ovog izveštaja.

Takođe, Stalna konferencija gradova i opština pružila je značajan doprinos u prikupljanju informacija vezanih za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji – na sledećem linku možete preuzeti deo izveštaja koji se odnosi na region Evrope.

Ovaj deo publikacije prikazuje brojne primere dobre prakse koje primenjuju gradovi i regioni širom evropskog kontinenta, kao i kako je Agenda 2030 postala prilika za lokalne samouprave da utiču na procese kreiranja politika. Uz podršku CEMR-a i njegovih nacionalnih asocijacija, evropske opštine i regioni pokazuju sve veću posvećenost globalnim planovima koji se odnose na održivi razvoj.

Na sledećem linku naći ćete celovit GOLD V izveštaj, rezime izveštaja, kao i zasebna, regionalna izdanja.

Vebsajt CEMR (originalna vest)