Vesti

Drugi online sastanak sekretara nacionalnih delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Drugi online sastanak sekretara nacionalnih delegacija u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održan je 9. 6. 2020. godine. Sastanku je prisustvovala sekretar Delegacije Republike Srbije Aleksandra Vukmirović.

U okviru prve tačke dnevnog reda Andreas Kifer, generalni sekretar Kongresa, izvestio je o zaključcima sastanka Biroa Kongresa koji je održan putem video konferencije takođe 9. juna. Na sastanku je bilo reči o krizi COVID-19, izazovima i odgovorima u državama članicama i ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u suočavanju sa njima. Nakon toga usledila je razmena mišljenja sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić o ulozi Saveta Evrope i Kongresa u razvoju strategija koje uključuju post-COVID za inkluzivna i otporna društva.

Doneto je nekoliko odluka o 39. Plenarnom zasedanju, načinu održavanja, sadržini i dnevnom redu, zatim o obnovi sastava Kongresa koja je produžena do marta 2021. godine, opisu posla komiteta Kongresa, sistemu elektronskog glasanja i tzv. udaljenih sastanaka. Ažurirana su i pojedina administrivna pravila.

U okviru druge tačke dnevnog reda, g. Kifer je predstavio plan rada na dokumentu Prioriteti rada Kongresa 2021-2026, koji će biti pripremljen za usvajanje na prolećnom zasedanju Kongresa 2021. godine. Prioriteti će biti tema sastanka svih komiteta Kongresa. Treća tačka se odnosila na predstavljanje teme sastanaka resornih komiteta – za monitoring, upravljanje i tekuće poslove. Sastanci komiteta se pripremaju kako u fizičkoj, tako i u virtuelnoj formi i biće održani tokom septembra. Kada je u pitanju četvrta tačka - budžet Kongresa, generalni sekretar je ukazao na uštede načinjene otkazivanjem prolećne sednice usled COVID krize, što će biti investirano u video konferencije, kao i u mogućnosti fleksibilnog pristupa u primeni dvogodišnjeg budžeta 2020 I 2021, a na osnovu ažuriranog programa rada. Poslednja tačka je bila posvećena usvajanju Deklaracije o merama centralnih vlasti u borbi protiv COVID 19 i uticaju na lokalni i regionalni nivo ( https://www.coe.int/en/web/congress/-/congress-bureau-adopts-a-declaration-on-the-impact-of-central-government-covid-measures-on-local-and-regional-authorities).  Takođe, predstavljen je  tzv. Hub odgovora lokalnih i regionalnih vlasti na krizu COVID 19 – veb platforma koja prikazuje iskustva i konkretne odgovore lokalnih i regonalnih vlasti, mreža, asocijacija u okviru krize.  Na ovoj platformi moguća je registracija grada ili opštine i tako mogu biti predstavljene njihove aktivnosti u toku i nakon krize COVID 19 ( https://covid-congress-hub.org/en/).