Vesti

Konstitutivna sednica odbora za zaštitu životne sredine


Konstitutivna sednica Odbora za zaštitu životne sredine SKGO održana je 14. aprila 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao gospodin Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, koji je izabran za predsednika ovog Odbora na Izbornoj skupštini SKGO, decembra 2007. godine. Od ukupno 31 člana, koliko je gradova i opština Predsedništvo SKGO uvrstilo u članstvo Odbora, Konstitiutivnoj sednici je prisustvovao 21 predstavnik iz 19 gradova i opština.


Nakon usvajanja Poslovnika o radu, što je bila prva tačka nakon konstituisanja Odbora, na predlog predsednika Odbora, za potpredsednika ovog odbora izabran je gospodin Milomir Zorić, predsednik opštine Ivanjica.


O radu Odbora u prethodnom sazivu, tokom 2006. i 2007. godine, inicijativama koje su pokrenute, predlozima vezanim za nova zakonska rešenja, prezentacijama usvojenih zakona i podzakonskih akata, predstavljenim institucijama, opštinskim projektima i primerima dobre prakse koji su predstavljeni na sednicama i seminarima organizovanim za članove ovog Odbora, govorila je sekretar odbora, Ljubinka Kaluđerović.


Nakon uvodnog dela, na osnovu materijala pripremljenog i dostavljenog za ovu sednicu, a u saradnji sa prof.dr Slobodanom Milutinovićem, realizovana je radionica čiji je cilj bio da se identifikuju elementi za rad Obora u narednom periodu. Članovi Odbora su posebno istakli probleme sa kojima se sreću u svom radu, oni su grupisani u nekoliko celina i njihovom rešavanju bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Ti problemi su definisani kao:

  1. Nеusklađenost zaštite životne sredine i zakonske regulative u urbanističkom planiranju, odnosno kao neusklađenost drugih sektorskih politika i zaštite životne sredine;
  2. Nedovoljni kadrovski kapaciteti (nedostatak ljudi, nedostatak adekvatne organizacione strukture i sistematizacije poslova na lokalnom nivou);
  3. Problemi nadležnosti, finansiranja i organizacije eko-fondova na lokalnom nivou;
  4. Nedostatak medijske propraćenosti i informisanosti o životnoj sredini;
  5. Nedostatak informisanosti nosilaca odlučivanja (donosilaca odluka na lokalnom nivou);
  6. Politizacija zaštite životne sredine;
  7. Neadekvatan odnos lokalnih uprava prema zaštiti prirode i zaštićenim prirodnim dobrima;
  8. Upravljanje otpadom.

Predlozi za rešavanje ovih problema treba da definišu okvir za rad ovog odbora u narednom periodu, o čemu će Odbor odlučivati na narednoj sednici.