Vesti

Konstitutivna sednica Odbora za društvene delatnosti

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 09. aprila 2008. godine održana je konstitutivna sednica Odbora SKGO za društvene delatnosti.

Na sednici je usvojen Pravilnik o radu odbora i izabran zamenik predsednika Odbora. Odborom je predsedavao Milan Simeunović, član opštinskog veća Čukarica, dok je za zamenika izabran Novica Simić, načelnik opštinske uprave Medijane, Niš.

Deo sednice posvećen aktuelnoj situaciji i planiranju rada odbora u ciljnim oblastima: zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, sportu, kulturi, omladini i zapošljavanju moderirala je sekretarka Odbora, Jasmina Tanasić.

Sednici Odbora prisustvovala je i Vesna Dejanović, koordinatorka projekta ,,Podrška sprovođenju Strategije za razvoj socijalne zaštite u Srbiji“, koja se kratkom prezentacijom osvrnula na dosadašnje rezultate reforme politike socijalne zaštite, kao i učinjene pomake u navedenom projektu. Odbor za društvene delatnosti u ovom projektu ima ulogu da saznanja i iskustva dobre prakse vezana za decentralizaciju socijalne zaštite prenese članstvu.

Dr Dubravka Racić-Šaranović iz Ministarstva zdravlja predstavila je planove i strategiju Ministarstva zdravlja u vezi sa preventivnim pristupom kao jednom od načela reforme zdravstvene politike, očekivanjima koje u tom smislu Ministarstvo ima od lokalnih samouprava, kao i razvoju određenih strategija, kao što su kućna nega i palijativno zbrinjavanje, obuka romskih medijatora koja će započeti maja ove godine, programi vezani za ugrožene grupe: Rome, mlade, stare, obolele od bolesti zavisnosti.

Predrag Životić, koordinator zajedničkog projekta Kanadske agencije za međunarodni razvoj i Ministarstva zdravlja „Primarna zdravstvena zaštita na Balkanu“ predstavio je ciljeve, načela i principe reforme primarne zdravstvene zaštite u Srbiji i, s tim u vezi, ulogu i važnost učešća lokalnih samouprava. Dr Miodrag Stefanović, takođe iz CIDA-e, predstavio je i dostavio na uvid članovima Odbora Protokol za saradnju sa lokalnom samoupravom, kojom su precizirani mehanizmi saradnje, planiranja i sprovođenja primarne zdravstvene zaštite na lokalnom nivou između svih aktera: lokalnih samouprava, ustanova primarne zdravstvene zaštite i korisnika usluga. Takođe, ovim dokumentom je predviđena saradnja i na regionalnom nivou u koju bi bili uključeni i predstavnici Zavoda za javno zdravlje i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U izradu dokumenta od početka je veoma aktivno bila uključena SKGO preko svog predstavnika, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Milan Sitarski, Beogradska otvorena škola, dao je osvrt na aktivnosti u kojima SKGO takođe aktivno učestvuje sa ostalim partnerima, vezane za projekat zagovaranja osnivanja Nacionalnog saveta za stručno obrazovanje.

Na konstitutivnoj sednici Odbora za društvene delatnosti predložene su dve inicijative:
  1. Da se institucionalizuje funkcionalno obrazovanje odraslih, kao jedan od prioriteta u ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva, sa posebnim akcentom na funkcionalno obrazovanje Roma.
  2. Da se Odbor za društvene delatnosti SKGO preko svojih predstavnika hitno uključi u radnu grupu za izradu novog zakona o zapošljavanju.

Preuzmite zaključke sa sednice Odbora >>>