Vesti

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuke za zapošljavanje Roma u Somboru

Grad Sombor organizovao je dodelu sertifikata Romima iz Bačkog Monoštora koji su pohađali obuku u okviru projekta „Iz margine na posao: obuke Roma za postojeća radna mesta“, koji ovaj grad realizuje u saradnji sa Školom za osnovno obrazovanje odraslih Sombor i Savezom Romskih NVO Zapadnobačkog okruga.

Ova inicijativa je fokusirana na podršku, motivaciju i obuke povratnika, Roma i drugih marginalizovanih ljudi iz romskih naselja, radi zapošljavanja na postojeća radna mesta, identifikovana u analizi trenutnih potreba za radnom snagom, unutar lokalnih preduzeća i kod malih i srednjih preduzetnika.

Projekat je deo šireg projekta „Inicijativa za inkluziju faza 2“, koji SKGO sprovodi u okviru programa „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“. Projektne aktivnosti finansira Nemačka međunarodna saradnja, a sprovodi GIZ.

Pored Sombora, projekat „Inicijativa za inkluziju faza 2“ obuhvata još osam lokalnih samouprava (Valjevo, Požarevac, Vršac, Bač, Kraljevo, Raška, Apatin i Novi Pazar), a cilj je podrška Romima i drugim marginalizovanim grupama, na povećanju zapošljivosti prema konkursu za dodelu bespovratnih sredstava (grantova).