Vesti

5.000.000 evra za lokalnu samoupravu


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 8. aprila 2008. godine održana je prezentacija novih aktivnosti SKGO. U okviru prezentacije prisutni su upoznati sa programom EXCHANGE 2 i primopredajom baze podataka između Tima potpredsednika Vlade Republike Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i SKGO.


Prvi deo prezentacije bio je posvećen programu EXCHANGE 2, koji se sastoji iz dve komponente:

  • podrška lokalnim vlastima u Srbiji
  • jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština

Menadžerka programa „EXCHANGE 2 - Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština“, gospođica Irina Slavković, predstavila je prisutnima ovu komponentu programa, dok je komponentu „EXCHANGE 2 - Podrška lokalnim vlastima u Srbiji“ predstavio menadžer programa, gospodin Edrian Grin. Ukupna vrednost programa je 5.000.000 evra, a predviđeno je da program traje 24 meseca.

Drugi deo prezentacije bio je posvećen preuzimanju baze opštinskih strategija, koju SKGO preuzima od Tima potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva. U postupku mapiranja postojećih lokalnih strategija i tela za njihovu primenu u opštinama i gradovima na teritoriji Srbije, a budući da SKGO ima mrežu lokalnih poverenika, lica koja su lokalne samouprave imenovale iz redova svojih zaposlenih i zaduženih za direktne kontakte sa SKGO, smatra se da je SKGO merodavan i pouzdan partner za proces mapiranja. Baza lokalnih strategija predstavlja značajan izvor informacija, prevashodno od značaja investitorima, donatorima, državnim organima i otvara nove mogućnosti za lokalni ekonomski razvoj.

Prezentaciji su prisustvovali program menadžer Evropske agencije za rekonstrukciju, Vasilis Petrides, generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić, predstavnik Tima potpredsednika Vlade Srbije za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva, Žarko Šunderić, predstavnici Saveta Evrope, Privredne komore, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predstavnici gradova i opština.