Vesti

Stara Pazova i Ruma evidentirale lokalnu imovinu u okviru grant šeme Programa Exchange 5

Završna konferencija projekta „Integrisani pristup upravljanju javnom imovinom u opštinama Stara Pazova i Ruma“, koji su zajednički realizovali opštine Stara Pazova i Ruma, održana je 17. septembra 2020. godine u Staroj Pazovi. Projekat je realizovan u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Konferenciju je otvorila Marina Savić, zamenica predsednika opštine Stara Pazova, koja je predstavila usvojene pristupe u upravljanju opštinskom javnom koji su razvijeni u toku projekta a čiji je cilj unapređenje ekonomskog razvoja opštine. Zamenica predsednika je istakla koliko je javna imovina važan resurs za razvoj lokalne zajednice i opštinske budžete, ali i kreiranje povoljne investicione klime i stimulativnog poslovnog ambijenta za otvaranje novih radnih mesta i unapređenje privrede. Projekat je u tom smislu omogućio bolju sistematizaciju podataka o imovini i unapređenje konkurentnosti opštinske imovine u odnosu na potencijalne investitore.

Na skupu je govorio i Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave Opštine Ruma. Ljubišić je istakao da su realizacijom ovog projekta obe opštine kompletirale evidencije nepokretnosti, a obrađeni su podaci o imovini u vlasništvu ili korišćenju od strane opština. Obe opštine su uskladile rad svojih službi koje se bave javnom imovinom, korišćenjem softvera koji predstavlja i bazu podataka vezanu za javnu imovinu i na taj način stvorile održivi sistem upravljanja imovinom i unapredile svoj rad u ovoj oblasti.

Ispred Stalne konferencije gradova i opština učesnicima se obratila Milena Radomirović, menadžerka programa Exchange 5 koja je predstavila program i njegov značaj za sistem upravljanja javnom imovinom u Republici Srbiji.

Završnoj konferenciji projekta je prethodila prezentacija Studija portfolija javne imovine, koja je održana putem interneta u direktnom prenosu za privrednike iz obe opštine.

Novi pristupi integrisanog upravljanja opštinskom imovinom, doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za dalji ekonomski razvoj opština Stara Pazova i Ruma, što je bio cilj ovog projekta.

Period realizacije projekta bio je 21 mesec.