Vesti

Uspešno završen projekat kojim je uspostavljen model za efikasno upravljanje opštinskom imovinom u Bogatiću, Vladimircima i Malom Zvorniku

Konferencija za medije kojom je uspešno obeležen završetak projekta „Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava“, održana je u Bogatiću 18. septembra 2020. godine uz prisustvo predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), partnerskih opština Vladimirci i Mali Zvornik. Projekat je realizovan u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa SKGO kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, koji se u svom uvodnom obraćanju osvrnuo se na početne korake i motive za pokretanje projekta.

„Opština Bogatić je prepoznala šansu da kroz partnerski projekat ispuni svoje zakonske obaveze, koje se odnose na popis i upis imovine u javnu svojinu, ali i da sa druge strane uspostavi temelje za efikasije upravljanje imovinom kojom raspolaže u budućnosti. Odatle se rodila ideja da se, zahvaljujući prethodno dobroj saradnji sa opštinama Vladimirci i Mali Zvornik, ove opštine Mačvanskog okruga projektno povežu i tako pokušaju da reše probleme i znatno unaprede postojeće stanje u oblasti upravljanja imovinom, u čemu su kroz realizaciju ovog projekta i uspele’’, naglasio je Damnjanović.

Prisutnima na konferenciji obratio se i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

„Ovo je pravi način da svi zajedno pokažemo da smo dobri domaćini. Često smo imali priliku da čujemo državnog revizora, da je opština svoja budžetska sredstva ulagala u neke objekte, a nije imala dokaz da je njeno, pa je to stavljano kao primedba prilikom inspekcijskih nalaza revizorske institucije. Sada će ta situacija praktično da prestane svuda gde je ovaj posao urađen, a u velikom broju gradova i opština jeste, pa svi vi u budućnosti  možete svoja opštinska sredstva upotrebljavati, na jedan drugačiji i legalan način, a sve u cilju unapređenja imovine koja je u vašem vlasništvu. To je jedan od velikih pomaka u našem radu, a kupan napor i interes Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija  je da imamo što je više moguće jasnu sliku o tome šta i kako se radi na terenu, šta je čije i da budemo sigurni da ono što radimo jeste i formalno-pravno urađeno'', istakao je Staničić.

U nastavku konferencije, načelnica opštinske uprave Vladimirci Slavica Mirković, izrazila je veliko zadovoljstvo uspešnom saradnjom sa partnerskim opštinama tokom realizacije projekta, i tom prilikom se kratko osvrnula na konkretne rezultate koji su postignuti u Vladimircima, a koji se između ostalog odnose na popis i formiranje ažurirane baze objekata i zemljišta u javnoj svojini ove opštine, kao i nabavku računarske opreme i softvera za evidenciju nepokretnosti neophodnih za dalji rad noformirane organizacione jednice za upravljanje imovinom.

Ispred projektnih partnera skupu se obratio i predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, koji je istakao da je sprovođenje ovog projekta bilo od velikog značaja za ovu opštinu i unapređenje stanja u oblasti transparentnog i efikasnog raspolaganja opštinskom imovinom.

Menadžerka projekta Danijela Jović istakla je da su ovakvi programi i projekti od velikog značaja za male i nerazvijene opštine jer predstavljaju priliku i način da se one izbore za dobijanje finansijskih sredstava u konkurenciji sa velikim lokalnim samoupravama, sa jedne strane, ali i za adekvatnu stručnu pomoć u unapređenju stanja u određenim oblastima, s druge strane. Na samom kraju konferencije, ona je predstavila ključne projektne rezultate, i tom prilikom, prisutni su upoznati da su opštine Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik uspostavile posebne opštinske organizacione jedinice za upravljanje imovinom, sistematizovale nova radna mesta za imovinsko-pravne poslove, i donele niz propisa u skladu sa važećom zakonskom regulativom, kako bi omogućile održivost rezultata i nakon završetka projekta. Takođe, sprovedena je edukacija lokalnih službenika i popisivača za popis i vođenje evidencije objekata i zemljišta u javnoj svojini opština, nabavljena, nadograđena i instalirana računarska oprema i softver za upravljanje imovinom u ove tri opštine. Pored ovoga, prisutni su mogli čuti da je, zahvaljući ovom projektu, kreirana evidencija o kompletnoj nepokretnoj imovini koju opštine poseduju, uključujući proveru fizičkog stanja objekata  na terenu i procenu tržišne vrednosti za 110 objekata i 100 parcela u javnoj svojini. Jović se pohvalila i rezultatima koji se odnose na upis podataka o opštinskoj imovini u centralni registar koji vodi Republička direkcija za imovinu, dok je za ukupno 18 nelegalno sagrađenih objekata javne namene u Bogatiću, Vladimircima i Malom Zvorniku, pokrenut postupak ozakonjenja.