Vesti

Predstavljen novi pristup upravljanju imovinom u Kovačici i Kovinu

Završna konferencija projekta “Unapređenje ruralnog razvoja kroz učinkovito upravljanje imovinom”, koji sprovode opštine Kovačica i Kovin u okviru programa Exchange 5, održana je 21. septembra 2020. godine u Kovačici. Projekat je realizovan u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Konferenciju je otvorio zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički koji je ispred opštine pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog uspešne realizacije projekta koja je značajno doprinela saradnji obe opštine.

Ispred projektnog tima učesnicima se obratio Daniel Magdu, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj u opština Kovačica. Daniel Magdu je predstavio na koji način je Opština Kovačica razvila sistem savremenog upravljanja javnom imovinom i dobrobiti koje je projekat doneo za ekonomski razvoj opštine sa posebnim fokusom na ruralni razvoj. 

Gospodin Magdu je istakao da su stvoreni dodatni uslovi za efikasno upravljanje nepokretnostima koje poseduje opština zahvaljujući ovom projektu i izgradnji kapaciteta opštinskog osoblja da se ovom temom koja je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava bavi na efikasan i transparentan način. 

Kroz ovaj projekat, potencijalni investitori, zainteresovani za korišćenje lokalne javne imovine će biti bolje informisani o kriterijumima korišćenja i transparentnoj alokaciji javne imovine u Kovačici.

Kroz ovaj projekat unapređeno je rešenje za evidenciju javne imovine, za određeni broj prioritetnih nepokretnosti je utvrđena njihova tržišna vrednost, a podaci o imovini u vlasništvu/korišćenju od strane obe opština će se kontinuirano prenositi u centralnu bazu podataka kojom upravlja Republička direkcija za imovinu. Magdu je posebno istakao značaj saradnje i međuopštinske razmene sa opštinom Kovin za unapređenje rada u obe opštine u ovoj oblasti.

Na završnoj konferenciji govorila je i Slađana Ćirikovački, savetnica za poslove lokalnog ekonomskog razvoja u opštini Kovin. Gospođa Ćirikovački je istakla da je projekat bio uspešan pre svega zahvaljujući izuzetnoj saradnji dve opštine, razmeni iskustava pre svega vezanih za novine u upravljanju imovinom kao i softverska rešenja i popunjavanje baze podataka. Na ovaj način, uz edukaciju kadrova koji se bave javnom svojinom, obe opštine su u mogućnosti da odgovore na zakonsku obavezu da vode jedinstvenu bazu nepokretnosti u javnoj svojini, da istu redovno ažuriraju i dostavljaju ažurirane podatke Republičkoj direkciji za imovinu kao i da unaprede ponudu za potencijalne investitore.

Ispred Stalne konferencije gradova i opština učesnicima se obratila Milena Radomirović, menadžerka programa Exchange 5 koja je predstavila program i pohvalila opštine Kovačica i Kovin za uspešno sprovedeni projekat i sjajnu međuopštinsku saradnju.

Konferenciju je zatvorila menadžerka projekta Tamara Babić, koja je zaključila da novi pristup upravljanju opštinskom imovinom, unapređene organizacioniih struktura i rešenja za evidenciju javne imovine, promovisanje potencijalnih modela i projekata za korišćenje opštinske imovine predstavljaju važne elemente u daljem razvoju opština Kovačice i Kovin, što i jeste bila svrha ovog projekta.

Period realizacije projekta bio je 21 mesec.