Vesti

Kriza COVID-19 centralna tema debata na sastancima komiteta Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti

Komiteti za upravu, tekuće poslove i monitoring održali su svoje sastanke 15., 16. i 17. septembra 2020. godine u onlajn formi (video konferencije). Na dnevnom redu je bilo nekoliko debata o posledicama pandemije Kovid-19 i uticaju velikih kriza na evropske lokalne i regionalne vlasti. Posebno su obradjene teme zaštite Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, lokalnih i regionalnih izbora, višeslojnog upravljanja i zaštite manjina. Grupa nezavisnih stručnjaka za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi (GIE) takođe je održala debatu o ovim pitanjima na sastanku 18. septembra 2020. godine. Republiku Srbiju u navedenoj Grupi predstavlja Dr Jelena Jerinić, vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.

Tokom svog izlaganja na temu „Pandemija COVID-19 i izazovi za upravljanje na više nivoa (multi-level governance-višestepeno upravljanje), profesor Frančesko Palermo, konstitucijalni savetnik Kongresa, naglasio je da je pandemija rezultirala hitnom „recentralizacijom“ višestepenih upravljačkih struktura u mnogim evropskim zemljama, bez obzira na to što su regionalni i lokalni nivo ponekad bili mnogo reaktivniji u odgovoru na izazove pandemije.Ovaj govor bio je deo debate organizovane povodom onlajn sastanka Komiteta za upravu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održanog 15. septembra 2020. godine, u kome je naglašeno da „vanredne situacije nisu prijatelji ustava“, što često rezultira ograničenjima osnovnih prava i vertikalnom reorganizacijom vlasti. U slučaju Kovida-19, ideja da su centralizovane politike efikasnije od decentralizovanih akcija u početku se može činiti razumnom, ali ništa ne može potvrditi ovu pretpostavku. Prema mišljenju profesora Palerma, ovo stanovište potiče od „skepticizma predaka u pogledu teritorijalnog pluralizma“.

Kao što je često slučaj tokom velikih zdravstvenih, socijalnih ili ekonomskih kriza, najugroženije grupe (poput manjinskih), posebno su izložene rizicima. Ni pandemija COVID-19 nije se po tom pitanju razlikovala. Neki gradovi su primenili mere koje bi mogle da posluže kao primer drugim lokalnim vlastima. One su pomenute tokom debate o „zaštiti manjina u gradovima i regionima u vreme fundamentalne krize: izvučene pouke tokom izbijanja Kovida-19“, koju je organizovao Komitet za tekuće poslove Kongresa 16. septembra 2020. godine. 

Francuska poslanica u Parlamentu i predsednica pododbora za zdravstvo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Dženifer de Temerman, podsetila je da „nismo jednaki pred pandemijom“, te da su manjine i ugrožene grupe najviše pogođene. Mnogi ljudi koji se mogu ubrojati u ugrožene grupe rade u „frontalnim“ profesijama i nastavljaju to da rade čak i kada su zaraženi virusom, jer ne mogu priuštiti da napuste posao. Na isti način, beskućnici su pogođeni zatvaranjem javnih prostora u kojima bi mogli da borave. Situacija romske zajednice je posebno teška, jer uslovi njihovog života i stanovanja otežavaju poštovanje preventivnih mera.

Pandemija COVID-19 promenila je ravnotežu između lokalnog, regionalnog i nacionalnog nivoa u mnogim zemljama, ponekad čak i dovodeći lokalnu demokratiju u opasnost. Debata o primeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u kriznim vremenima, koju je 17. septembra 2020. godine organizovao Komitet za monitoring, prezentovala je iskustva koja su imali lokalni i regionalni izabrani predstavnici u nekoliko država članica. Proglašenje vanrednih stanja i jačanje centralizacije, kao i povećane finansijske poteškoće povezane sa prestankom ekonomskih aktivnosti zakomplikovale su saradnju između različitih nivoa vlasti, istakao je Lin Verbek, Predsedavajući Komiteta za monitoring Kongresa, tokom svog govora.

Generalni sekretar Kongresa Andreas Kifer saopštio je da je Kongres uspostavio platformu za onlajn razmenu iskustava pod nazivom „Kovid-19: Lokalni i regionalni odgovori“ (Covid-19: Local and Regional Responses), koja ima za cilj prikupljanje i razmenu lokalnih iskustava sa iskustvima partnerskih mreža. Sve ovo otkriva potrebu za razjašnjavanjem nadležnosti i pokazuje vrednost politika prilagođenih situaciji u svakom regionu. Takođe, podvlači se potreba za boljim identifikovanjem uloga političara i virusologa.

Komitet za monitoring doprineće Opštem izveštaju o posledicama krize Covid-19 na lokalnu demokratiju o kojem će se raspravljati na sledećem zasedanju Kongresa.

Više informacija na vebsatju Kongresa: https://www.coe.int/en/web/congress/-/covid-19-crisis-at-the-centre-of-the-debates-of-the-three-congress-committees