Vesti

NALAS onlajn konferencija gradonačelnika: Lokalne vlasti Jugoistočne Evrope u periodu posle Kovida-19

16. septembra 2020. godine održana je onlajn konferencija gradonačelnika "Lokalne vlasti Jugoistočne Evrope u periodu posle Kovida-19, društveno-ekonomski oporavak", u organizaciji NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope), pod pokroviteljstvom predsednika NALAS-a Emanuila Manolova i Nacionalne asocijacije opština Republike Bugarske (NAMRB). Konferencija je okupila preko 140 gradonačelnika, opštinskih eksperata, predstavnika lokalnih samouprava članica NALAS-a i međunarodnih organizacija.

„Gledajući unapred, krizu treba da shvatimo i kao priliku za poboljšanje lokalnih usluga i dugoročni podsticaj lokalnog razvoja“, rekao je predsednik NALAS-a, gradonačelnik Emanuil Manolov u svom uvodnom govoru.

“Napori se sada moraju usredsrediti na oporavak naših zajednica i ekonomija. Istovremeno, oporavak ne bi trebao biti cilj sam po sebi, već je, takođe, potrebno obezbediti održivi razvoj i aktivne politike. Sada nam je više nego ikada potrebna prava vertikalna i horizontalna saradnja, koordinacija i konsultacije između nivoa vlasti, kako bi se sprečile preklapajuće aktivnosti i minimalizovao rizik od fragmentovanih odgovora.”

U svojoj snažnoj posvećenosti podršci dijaloga o politici zasnovanoj na dokazima, NALAS je u partnerstvu sa KDZ (Centar za javnu upravu i istraživanje) i NAMRB sproveo “Istraživanje: Lokalne samouprave Jugoistočne Evrope u društveno-ekonomskom oporavku nakon Kovida-19”. Istraživanje je radjeno sa ciljem uspešnijeg razumevanja uticaja krize Kovid-19 na nivo lokalne uprave u Jugoistočnoj Evropi i identifikovanja efikasnih i inovativnih strategija socijalnog i ekonomskog oporavka.

Kao centar znanja za razvoj lokalne uprave u jugoistočnoj Evropi, NALAS poseduje mogućnost da prikuplja, formuliše i širi dobre prakse lokalne uprave. U tom svojstvu, NALAS je prikupio 40 primera dobre opštinske prakse i izabrao šest, koje su predstavljene na konferenciji, u tri panela/tematska područja: 1) Mobilizacija zajednice u bavljenju Kovid-19 pandemijom, 2) Poboljšanje pristupa i mogućnosti i 3) Podrška lokalnoj ekonomiji. Tokom konferencije su prikazani kratki uvodni video snimci koji opisuju svaku od praksi.

U okviru sesije pod nazivom "Utisci udruženja lokalnih samouprava", prisutnima se obratio Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

„Aktivnosti zastupanja SKGO na nacionalnom nivou sastojale su se od: pokretanja važnih inicijativa u oblasti radnih odnosa zaposlenih u lokalnim samoupravama (posebno potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora sa nacionalnim sindikatom i Ministarstvom za javnu upravu), statusa finansiranja lokalnih projekata od strane EU, odlaganja rokova u oblasti lokalnih finansija, zahteva za definisanje nacionalnih mera za finansijsku podršku lokalnim samoupravama “, istakao je Staničić.

Više informacija na vebsatju NALAS-a: http://www.nalas.eu/News/Online_Mayors_conf