Vesti

Održane radionice u okviru paketa podrške za upravljanje imovinom

Pet radionica za lokalne samouprave koje su dobile paketa podrške za upravljanje imovinom održane su tokom septembra 2020. godine. Radionice su namenjene zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave angažovanim na imovinsko-pravnim poslovima i poslovima evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, kao i zaposlenima u javnim preduzećima čiji je osnivač opština/grad.

Cilj radionica je bio da se 20 korisničkih lokalnih samouprava upoznaju sa mehanizmima za uspostavljanje prava javne svojine, predstojećim planiranim aktivnostima, kao i sa Registrom nepokretnosti u javnoj svojini. Ideja je da se kroz jedan praktičan rad na aplikaciji Republičke direkcije za imovinu, učesnici upoznaju sa funkcijama aplikacije i masovnim unosom podataka u registar.

Rad na uspostavljanju sistema upravljanja imovinom kroz stvaranje jednog harmonizovanog pravnog okvira, koji tek treba uokviriti donošenjem odluka iz ove oblasti (Odluka o upravljanju imovinom, Odluka o građevinskom zemljištu, Pravilnik o evidenciji) je samo početak, koji će dovesti ka konačnom cilju, a to je pravno zaokružena oblast javne svojine i konsolidovano upravljanje javnom svojinom povezivanjem finansijske službe i službe evidencije.

Na radionicama koje su održane u Nišu, na Zlataru, u Vrnjačkoj Banji i Šapcu, učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava iz Crne Trave, Babušnice, Trgovišta, Bele Palanke, Rače, Svilajnca, Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Nove Varoši, Šapca, Mionice, Ljubovije, Vrnjačke Banje, Trstenika i Varvarina.

Ova aktivnost je realizovana u sklopu Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija, realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština implementacioni partner.